Potraviny, které tajně ničí mozek a měli byste je přestat jíst

Jistě už jste od někoho slyšeli o chytrých potravinách, které zvyšují vaše IQ, ale věděli jste, že některé potraviny vám mohou mozek ničit? Pokud si chcete zachovat nejen své IQ, ale také celkové zdraví svého těla, měli byste následující potraviny přestat konzumovat, nebo alespoň snížit jejich množství. Jedná se přitom o suroviny, které jíme a pijeme velmi často. Podívejme se, které potraviny jsou pro váš mozek nejhorší, a okamžitě byste je měli vyřadit z jídelníčku.

Alkohol

Naprostým základem je samozřejmě alkohol, u kterého je škodlivý vliv na mozek velmi známý. Studie ukazují pouze souvislosti, ale zatím neprokázala kognitivní pokles. Jiné studie mezitím spojily umírněné pití s přínosy pro zdraví, jako je nižší riziko srdečních onemocnění. Vždy byste proto měli zvážit rizika předtím, než začnete pít. Dalším pozitivem je, že vám bude ráno rozhodně mnohem lépe a navíc ušetříte spoustu peněz.

Cukr

Není žádným tajemstvím, že nadbytečný cukr není pro naše zdraví prospěšný, ale nyní nový výzkum naznačuje, že může mít vliv njen na naše tělo ale i mozek. V jedné studii na zvířatech vědci UCLA zjistili, že krysy krmené roztokem fruktózy měly horší orientaci v bludišti, což je známka zpomaleného učení a ztráty paměti. Na druhou stranu druhá skupina krys dostávala fruktózu i omega-3 mastné kyseliny, u kterých se předpokládá, že má na mozek posilující účinky.

Dietní soda

Myslíte si, že umělá sladidla budou mnohem lepší než cukr? Tento předpoklad je bohužel chybný. Studie z roku 2017 v časopise Stroke zkoumala stravovací vzorce a výskyt cévní mozkové příhody a demence u více než 4300 účastníků. Během deseti let měli ti, kteří pili hojně uměle slazené nápoje, největší pravděpodobnost výskytu demence. Snížení konzumace těchto nápojů vám tedy rozhodně neublíží, ba naopak.

Červené maso a máslo

Strava s vysokým obsahem špatných nasycených tuků poškodit funkci mozku. Když vědci studovali stravovací návyky a testovali mozkovou funkci 6000 žen v průměru čtyři roky, zjistili, že ženy, které jedly větší množství nasycených tuků, získaly v testech mozkových funkcí a paměti nižší skóre.

Brambůrky, pizza a další nezdravá jídla

Tohle není zaručeně žádné překvapení. Podle britské studie z roku 2011 s téměř 4000 dětmi bylo zjištěno, že u těch, kteří ve věku tří let jedli převážně nezdravé jídlo (hodně zpracovaných potravin a rychlého občerstvení), došlo během pěti let k malému poklesu IQ ve srovnání s dětmi, které jedly zdravěji. Stejně ale nezdravé jídlo působí také na mozek dospělých, kteří často konzumují nezdravé jídlo a pokrmy z rychlého občerstvení pravidelně.

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Thehealthy.com