Na vůni našeho těla se podílí mnoho faktorů. Včetně toho, co končí v našem žaludku. Můžete dbát na osobní hygienu, používat antiperspiranty, pleťová mléka a parfémy, ale přesto může vaše tělo zapáchat. V tomto případě je na vině strava, respektive konkrétní potraviny, které přes den konzumujete.
Česnek
Česnek je poměrně kontroverzní potravina, někdo ho miluje, jiný nenávidí. Jedno je však jisté, je neuvěřitelně zdravý, takže se rozhodně vyplatí jej do svého jídelníčku zařadit. Za jeho úžasné vlastnosti a vůni může alicin a právě kvůli němu je nejlepší jíst česnek syrový. Bohužel v případě této suroviny je to něco za něco. Po jeho konzumaci musíte očekávat, že vaše tělo může vykazovat nepříjemný odér několik dní.
Cibule
Po konzumaci cibule lidské tělo produkuje sloučeniny síry. Právě ony v kombinaci s potem tvoří tak specifickou vůni. Navíc éterické oleje, které se po požití cibule uvolňují z plic, způsobují také nepříjemný zápach z úst. Zůstává i po úplném strávení potraviny. To se však děje pouze tehdy, když jíte cibuli syrovou.
Červené maso
Lidé, kteří milují červené maso, mohou vypuzovat zvláštní tělesný pach. Je totiž těžko stravitelné, proces trávení trvá déle, a proto zůstává v trávicím traktu. Díky tomu se v těle uvolňují páchnoucí plyny. Odcházejí z těla mimo jiné i skrze kůži.
Shutterstock
Chřest
Moč některých lidí získává po konzumaci chřestu velmi specifický zápach. To vše kvůli asparaginu. Právě z něj se tvoří sloučeniny, které obsahují mimo jiné síru, jež způsobuje tento nepříjemný pach.
Brukvovitá zelenina
Tato zelenina může také způsobit nepříjemný tělesný zápach. Zelí a růžičková kapusta jsou velmi zdravé, obsahují antioxidanty a vlákninu, ale i síru, hlavního viníka hrozného odéru, který tělo po jejich konzumaci produkuje.
Alkohol
Pokud je množství alkoholu malé, tělo ho rychle vypudí dechem. Je-li vám však hodně těžko, alkohol zasáhl játra. Pak jsou společně s potem odstraněny škodlivé produkty metabolismu, což způsobuje tělesný zápach. To může trvat až 3 dny.
Shutterstock
Kari a kmín
Nepříjemnou vůni našeho těla mohou způsobit i některá koření, zejména kmín a kari, a to i na pár dní. Stačí i malé množství.
Káva
Tento nápoj působí povzbudivě a močopudně, aktivuje potní žlázy a vysušuje ústa, a když je v ústech méně slin, rychleji se množí bakterie způsobující zápach z úst.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Thehealthy.com