Potraviny, kterými přirozenou cestou doplnit do těla železo

Trápí vás bolesti hlavy, únava či úzkost a vaše pleť je mrtvolně bledá? Pak velmi pravděpodobně trpíte nedostatkem železa. To je velmi důležitý prvek, který se podílí na tvorbě červeného krevního barviva, jež je prostředkem pro přenášení molekul kyslíku po celém těle. Bez něho tkáně zkrátka nedokážou fungovat tak, jak by měly. A to může být vážný problém. Pokud tedy na sobě zpozorujete podobné obtíže, měli byste se raději zamyslet nad svým jídelníčkem a zařadit do něho potraviny, které vám v boji proti nedostatku železa pomohou.

Červené potraviny

Železo je červené a vytváří červené krevní barvivo, a proto i potraviny, které jej obsahují vysoké množství mívají červenou barvu. Proto jako první pomoc pro svůj organismus trpící nedostatkem železa zařaďte cokoliv červeného. Nejlepším zdrojem jsou přitom živočišné produkty, z nichž naše tělo dokáže železo vstřebat mnohem snáze. Pokud jste vegetariáni nebo vegani, musíte si svůj jídelníček lépe naplánovat, ale neměl by to být problém ani tak.

Nejlepším zdrojem železa je:

  • Červené maso
  • Vnitřnosti (játra, ledviny, mozek, srdce)
  • Losos
  • Sušené ovoce (meruňky, rozinky, jahody, třešně, višně, borůvky, ostružiny etc.)
  • Ořechy a semena (pistácie, kešu, lískové oříšky, mandle, kokos, para ořechy, pinie, slunečnice, sezam)
  • Obiloviny (žito, pšenice, oves, ječmen)
  • Luštěniny (čočka, hrách, sója, červené fazole, cizrna)

Vitamin C zlepšuje vstřebávání železa

Pakliže z nějakého důvodu nechcete či nemůžete jíst maso a živočišné produkty, ze kterých se železo do těla vstřebává nejlépe, je nutné spolu se zdroji tohoto minerálu užívat i vitamin C, respektive jíst potraviny, které jsou na tento vitamin bohaté. Vitamin C totiž zlepšuje vstřebatelnost železa do tkání v lidském těle, a tak jej dodáte svému organismu mnohem efektivněji.

Naopak snížit můžete absorpci železa tak, že zvýšíte příjem rostlinných fytátů, které se nacházejí zejména v luštěninách a cereáliích, a také vlákniny, tříslovin obsažených zejména v čaji a kávě, uhličitanů, vápníku, fosforečnanů a dalších sloučenin. Pokud trpíte nedostatkem železa, těmto potravinám se raději vyhněte. Užitečné však mohou být při zabránění přebytku železa, které je ve vysokých dávkách pro tělo toxické. Proto i s jeho doplňováním buďte raději opatrní. Nic se totiž nesmí přehánět.

Obrázky: Pixabay