Přelomová léčba a prevence steatózy jater. Vědci navrhují lék starověkých civilizací

Játra jsou klíčovým orgánem, který zajišťuje látkovou výměnu a odbourává tuk, současně přeměňuje sacharidy a bílkoviny a produkuje pro tělo důležité hormony. Při jejich ztučnění může dojít k steatóze nebo nealkoholickému ztučnění jater. V rozvinutém světě postihuje v různé intenzitě onemocnění jater až 25 % populace. Vědci z Oregonské univerzity ve své nejnovější studii navrhují lék na prevenci a léčbu steatózy jater.

Západní svět trápí onemocnění jater

Každý čtvrtý Evropan nebo Američan má potíže s játry. Za mnoha obtížemi stojí steatóza jater nebo nebezpečné nealkoholické ztučnění jater, onemocnění známé pod anglickou zkratkou NAFLD. Podle oregonských vědců může být řešením chmel, jehož účinné látky mohou zastavit nebezpečné hromadění tuku v tomto orgánu. Lékaři své poznatky zveřejnili v rámci studie v časopise eLife.

Na vině je tuk

Játra jsou doslova čistírnou lidského těla, pomáhají zpracovávat a metabolizovat zkonzumované živiny, ale fungují také jako filtr pro oběhový systém. Zatížení tukem může vést k postupnému zánětu, které může při dlouhodobé expozici vést k selhání jater. Vědci proto hledají řešení, které ulehčí játrům od akumulace tuku uvnitř a uchrání je před rozvinutím nebezpečného onemocnění, které může skončit smrtí.

Chmel využívali již staří Řekové a Římané

O účincích chmele ví nejen každý pivař, ale zdravotní přínosy této rostliny znali už staří Řekové a Římané. Chmel se totiž využívá k výrobě piva, ale má také blahodárné dopady na zdraví, především je močopudný a čistí krev. Vědecký tým vedený Adrianem Gombartem navíc v rámci studie provedené na zvířatech prokázal, že sloučeniny chmele zvyšují oxidaci tuků v játrech a zabraňují jejich akumulaci.  

Levné terapeutické preparáty z chmele

Po vydání studie se lékaři shodují, že je nutné dále prohloubit výzkum chmelových složek na prevenci a léčbu steatózy a nealkoholického ztučnění jater. Chmel je totiž oproti jiným farmakologickým produktům levný a léčba by tak nebyla vzhledem k množství pacientů tolik finančně náročná jako je tomu dnes. Chmelová léčba by navíc mohla mít také preventivní charakter. K tomu je možné chmelových kyselin použít i k léčbě obezity, což by vedlo k opětovnému snížení počtu onemocnění jater.

Léčba pivem?

Bude se léčit pivem? Odpověď je ne, protože koncentrace chmelového extraktu není v pivu dostatečná, aby se dalo pomocí zlatavého moku léčit. Navíc je pivo vysoce kalorický nápoj, jeho konzumace vede ke zvýšení hmotnosti, což zpětně vede k vyššímu riziku onemocnění jater.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Oregonstate.edu