Přirozená podpora a vliv potravin na funkci mozku

Odborníci tvrdí, že některé potraviny nám mohou pomoci s motivací, koncentrací a dokonce i s efektivitou. Chutné a zdravé jídlo tak nemusí být považováno pouze za odměnu, ale i za nástroj, jak dobře a účinně plnit své každodenní povinnosti.

Voda pro správné rozhodování

Vědci tvrdí, že sklenice vody nám může pomoci s vykonáváním správných rozhodnutí. Experiment zahrnující 5 000 mužů a žen potvrdil, že pití tekutin má příznivé účinky na funkci mozku a pomáhá rychleji najít správné odpovědi na otázky. Během studie dostávala jedna skupina dobrovolníků ke snídani cereálie bez vody a druhá se sklenicí vody. Poté měli účastníci výzkumu odpovědět na otázky testu inteligence. Ti, co pili ke snídani sklenici vody, vykazovali lepší a lepší výsledky. Pokud se tedy s nějakým problémem či úkolem nemůžete již delší dobu vypořádat, pijte dostatečné množství čisté vody.

Čokoláda pro vysoké IQ

Pár kousků čokolády jednou týdně může zvýšit vaše kognitivní schopnosti. Po dobu 30 let vědci pozorovali tisíce dobrovolníků a analyzovali kvalitu jejich paměti, soustředění, porozumění a zpracování informací. Ti, kteří pravidelně jedli čokoládu, trvale dosahovali lepších výsledků. Jde totiž o jedinečné antioxidanty – flavonoidy, obsažené v čokoládě.

Pomerančový džus na lepší soustředění

Pokud se naléhavě potřebujete pekelně soustředit na řešení daného problému, vypijte sklenici pomerančového džusu. Pouhých 250 ml může výrazně zvýšit rychlost reakce, bdělost a koncentraci. Opět se jedná o zázračné vlastnosti flavonoidů obsažených v pomerančovém džusu, které zvyšují průtok krve do mozku a usnadňují výměnu informací mezi mozkovými buňkami.

Borůvky pro lepší učení

Borůvky v jakékoli formě zvyšují schopnost učení. Antioxidanty obsažené v bobulích zlepšují mozkovou cirkulaci a zvyšují přenos impulsů mezi nervovými buňkami.

Javorový sirup pomůže s pamětí

Pravidelná konzumace javorového sirupu nejenže zlepšuje paměť, ale může také sloužit jako prevence před vznikem Alzheimerovy choroby. Jde o fenoly obsažené v sirupu – brání nebezpečnému procesu spojování dvou typů bílkovin (beta-amyloidu a tau proteinu), čímž zastavuje proces poškození mozkových buněk.

Obrázky: Pixabay