Vaření vajec může být věda. Pro lepší chuť a snadné loupání vyzkoušejte postup šéfkuchařů

Může se zdát, že něco tak jednoduchého, jako je vaření vajec, nemůže mít žádná skrytá tajemství. Není to však zdaleka pravda. Klidně se může stát, že vejce uvaříte špatně, protože bílek a žloutek vyžadují různé teploty. Pokud chcete získat dokonalá vajíčka natvrdo, je dobré zjistit si více informací.

Vaječný bílek a žloutek potřebují různé teploty

Vaječný bílek potřebuje ke ztuhnutí jen 82 stupňů Celsia, nebude pak chutnat jako guma. Mezitím by požadovaná teplota pro žloutek měla být 77 stupňů. Pokud byste jej zahřívali více, vlivem nadměrného tepla žloutek zkřehne a pokryje se nazelenalou vrstvou.

Vaření vajec je věda

Vaření vajec natvrdo se možná zdát jako jednoduchý proces, ale je to celkem alchymie, abyste získali lahodný jak vaječný bílek, tak žloutek. Pokud vyzkoušíte vejce natvrdo podle níže uvedeného receptu, zjistíte, že produkt může mít mnohem měkčí strukturu než běžně vařená vejce.

Vejce natvrdo

Aby byla vařená vejce extra chutná, vložte je do studené vody a dejte na sporák. Poté počkejte, až se voda vyvaří, a vypněte hořák. Po tomto kroku hrnec přikryjte pokličkou. Po 10 minutách můžete poklici sejmout a vejce nechat vychladnout. Za tím účelem naplňte nádobu s vejci studenou vodou, a ještě chvíli počkejte. Vejce budou nejen lahodná, ale také se budou snáze loupat.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Eggs.ca