Probiotické potraviny, které konzumujte při léčbě antibiotiky. Vyhnete se tak vedlejším účinkům atb

Přestože užívání antibiotik hraje zásadní roli při léčbě infekcí, je často doprovázeno nepříjemnými vedlejšími účinky v gastrointestinálním traktu. K tomu dochází při poškození dobrých bakterií ve vašem střevě, což může vést k několikadennímu průjmu po ukončení léčby. Účinným řešením tohoto problému je zahrnout probiotika do své stravy.

Užívání antibiotik bez potíží se žaludkem

Naše střeva obsahují asi 1 000 různých druhů bakterií, celkem 100 biliónů bakterií. Pokud 80% z nich patří ke zdravým druhům, pak je naše zdraví a pohoda na dobré úrovni. Ovšem jakýkoli pokles dobrých bakterií narušuje správnou funkci střevní flóry, k čemuž může například dojít po léčbě antibiotiky. Řešením tohoto problému jsou probiotika, tj. mikroorganismy (živé bakterie a kvasinky), jež jsou podobné dobrým bakteriím ve střevě a sliznicích.

Přírodní probiotika

Probiotika by měla být nedílnou součástí každé léčby antibiotiky. Obvykle se nacházejí ve fermentovaných mléčných výrobcích nebo nakládané zelenině, jako je kefír, jogurt, nakládané zelí, kimči nebo droždí. Užívat je můžete i prostřednictvím doplňků stravy.

Jak a kdy užívat probiotika?

Aby byla probiotika účinná, musí být užívána denně nejméně 2 hodiny před nebo po užití antibiotik. V opačném případě antibiotika zničí probiotika ještě dříve, než se dostanou do střev, což brání všem jejich výhodám. Je také důležité pokračovat v konzumaci probiotik po dobu nejméně jednoho týdne po ukončení léčby antibiotiky, abyste udrželi zdraví střevního i močového systému.

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Health.harvard.edu