Proč bychom měli vyřadit bílé pečivo z jídelníčku

Rafinovaná bílá mouka neobsahuje téměř žádné přírodní minerály a stopové prvky. Ale i přes dnešní dobu plnou zdravého stravování stále více než polovina všech nákupů představuje bílý chléb. Což je jedna z hlavních příčin rozšířené obezity a celkově špatného zdraví.

Co bílé pečivo obsahuje?

Už před první světovou válkou obsahoval chléb nekvalitní, zdraví škodlivé látky, ale v dnešním světě je ještě doplněn o další nové přísady, jako je zpracovaná sůl, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, trans tuky, sója, oxidační činidla, bakteriální enzymy a konzervační látky. Spousta ze zmíněných složek bohužel zpravidla není ve složení produktu ani uvedena. Navíc při zpracovávání se velké množství užitečných látek odstraní a stávají se z nich jedny z forem cukru. Proto jsou účinky konzumace bílého chleba na první pohled viditelné – nadváha, cukrovka, srdeční choroby, reakce na lepek, alergie, astma a nedostatek vitamínů.

Proč je konzumace bílého pečiva škodlivá pro naše zdraví?

Strava s vysokým obsahem uhlohydrátů vede k inzulínové rezistenci a rozvoji cukrovky II. typu. Ačkoli se obecně věří, že konzumace tuků vede k nárůstu hmotnosti, ve skutečnosti jsou to sacharidy, jako jsou obiloviny a rafinovaný cukr, které způsobují nadměrnou tělesnou váhu. Jakékoli uhlohydráty, jež nejsou tělem okamžitě zpracovány, jsou uloženy jako glykogen v játrech a svalech, kde se přebytek uhlohydrátů mění v tuky a hromadí se. Kromě toho jakákoli jídla s vysokým obsahem sacharidů okamžitě zvyšují hladinu glukózy. V reakci na to slinivka břišní syntetizuje inzulín, který snižuje hladinu cukru a zároveň podává tělu signál, že je čas na ukládání tuku.

Obrázky: Pixabay