Raději se nejprve najezte aneb Devět věcí, které byste neměli dělat s prázdným žaludkem

S prázdným žaludkem do obchodu? Potěšíte jistě své chuťové pohárky, ale útrata bude mnohem vyšší než obvykle, k tomu kila poletí nahoru. Jsou také další činnosti nebo věci, které by se neměli dělat s prázdným žaludkem. A co je myšleno oním „prázdným“? Nejen být na lačno, ale také více než dvě hodiny od posledního vydatnějšího jídla, protože i to může mít neblahý vliv na zdravotní stav, protože nezáleží jen na skladbě jídelníčku, ale i době konzumace. Navíc můžete ztratit i životní klid a pohodu! Co naopak můžete dělat o hladu?

Co se nedoporučuje dělat o hladu:

  • Užívat léky, vitamíny a jiné potravinové preparáty, především s protizánětlivými účinky
  • Pít kávu, kofeinové nebo stimulující nápoje
  • Pít alkohol a alkoholické nápoje včetně koktejlů
  • Žvýkat žvýkačku, cucat bonbony
  • Spát
  • Intenzivně cvičit nebo provádět náročnou fyzickou aktivitu
  • Pít citrusové, kyselé nebo jiné dráždivé nápoje
  • Chodit nakupovat
  • S někým se hádat a přít

Jsou však činnosti, které se naopak doporučují dělat s lehkým nebo dokonce prázdným žaludkem. Které to jsou?

Řešit problémy a analyzovat

Po obědě v práci mají lidé pocit těžkosti, otupělosti, únavy nebo přímo ospalosti, tím spíše, když je jídlo vydatné. Naopak před obědem mají lidé energii na dořešení určitých problémů, strategickou analýzu nebo dokončení pracovních zadání. Je to dáno hormonem hladu, který pomáhá provádět určité úkoly, v minulosti sloužil předkům k soustředění veškerého úsilí k hledání potravy, dnes naopak stimuluje mozkovou aktivitu k řešení úkolů a plnění výzev.

Rozhodovat a řídit

Nejen mozková činnost je aktivnější při pocitech hladu, ale také rozhodovací a řídící schopnosti jsou efektivnější s prázdným žaludkem než po vydatném pokrmu. Nemůžete se rozhodnout ohledně některých záležitostí? Podle vědců musí lidé vyzkoušet rozhodnout se s prázdným žaludkem, protože hlad vede k úspěchům, byť za cenu toho, že rozhodnutí bývají impulzivnější. Z toho důvodu by se porady řídících pracovníků měly konat těsně před obědem, kdy jsou rozhodovací schopnosti na maximální úrovni.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Onmed.gr