Mikrovlnná trouba je spotřebič, kterým je vybavená v dnešní době vybavená téměř každá domácnost. Nicméně, ne každý si dokáže uvědomit škody, které může napáchat, vložíte-li do ní nevhodné produkty.
My jsme pro vás vytvořili seznam 9 věcí, které by se měly mikrovlnné troubě obloukem vyhnout.
Ovoce
Některé druhy ovoce jako jablka nebo banány mohou po umístění do mikrovlnné trouby ztratit chuť a strukturu. Hrozny však vyloženě explodují a sušené ovoce jako jsou rozinky nebo švestky zakouří celou vaši kuchyň.
Papírové krabičky
Papírové nádobí je sice pohodlné, ale tady se může lehce vznítit ve vaší mikrovlnné troubě. A nejen to. Pokud používáte ty, které ještě ke všemu mají kovové rukojeti, mohou začít jiskřit a trvale poškodit váš oblíbený spotřebič.
Alobal
Jakékoliv kovové lemování na nádobí může nechat explodovat mikrovlnnou troubu. Žádný kov není dovolen! Tenké kovy jako například fólie vytvářejí ještě větší nebezpečí než ty tlusté. Například při ohřívání jídla v nádobě s tlustými stěnami se vaše jídlo vůbec nezahřívá, kov totiž odráží teplo, které se nakonec vůbec nedostane k tomu, co je uvnitř. Tenký kov se ovšem ohřívá velmi rychle, takže nebezpečí požáru je dost vysoké.
Plast
95% zahřátých plastů uvolňuje chemické výpary. Přestože jsou některé z nich označeny jako vhodné do mikrovlnné trouby, snažte se i tak vyhnout veškerým plastovým nádobám, protože uvolňují škodlivé chemikálie.
Vejce
Pokud to nevíte, rychlé teplo vytvoří pod skořápkou spoustu páry a jelikož nebude mít možnost žádného uvolnění, tak exploduje. Vaše mikrovlnná trouba se sice tím nezničí, ovšem její úklid bude pekelný. Pokud si ale přece jen stojíte za tím, že chcete vařit vajíčka natvrdo v mikrovlnné troubě, vytvořte malou dírku na skořápce, aby pára měla kudy unikat.
Termohrnek
Je pravda, že některé hrnky jsou pro ohřívání v mikrovlnné troubě vhodné, ale jsou to pouze ty, které jsou tak označené. Termohrnky jsou konstruovány tak, aby se zabránilo změnám teploty, což znamená, že svůj obsah chrání i před zahřátím. V nejhorším případě může vaše mikrovlnná trouba bouchnout, protože většina těchto hrnků má části z nerezové oceli.
Mražené maso
Mražené maso dokonce i při teplotě doporučené pro rozmrazování bude v mikrovlnné troubě ohříváno nerovnoměrně. Vnitřní části budou stále zmrzlé, zatímco okraje budou skoro vařené.
Staré nádobí
Starý porcelán, který máte doma ještě po svých prababičkách a pratetičkách, nepatří do mikrovlnné trouby. Některé hrnky a talíře vyrobené před rokem šedesát vytváří záření. Také mohou být glazovány olovem nebo jinými těžkými kovy.
Hnědé papírové sáčky
Nic nevypadá neškodněji než obyčejný papírový sáček, přesto jsou ale nehygienické a také mohou vypouštět toxické výpary. Při intenzivním zahřátí se mohou i vznítit.
zdroj: brightside.me