Česnek si zaslouží zvláštní místo v každé kuchyni a pokrmu. Je to dar přírody, který dokáže tělu dodat obrovské množství živin pro zdraví a správnou funkci a zároveň přinést do jídla specifickou chuť. Prozkoumejte s námi možnosti, jakými jej můžete skladovat během zimy.
Sušený česnek
Za tímto účelem stroužky česneku oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do elektrické sušičky. Pokud nemáte, nevadí, sušit můžete i v troubě nebo na stole. Jakmile česnek uschne, rozemelte ho na prášek a uložte do sklenice.
Mražený česnek
Kromě sušení můžete využít také mrazák. Stačí, když si čerstvý česnek rozmačkáte a naplníte jím formu na led. Do každého otvoru naneste česnekovou pastu a zakápněte rostlinným olejem. Formu na led vložte do sáčku a poté do mrazáku. Tak se vyhnete tomu, že ostatní potraviny načichnou česnekovou vůní. Spotřebujte alespoň do půl roku.
Naložený česnek
Pokud máte česneku trochu více a nevíte, co s ním, můžete jej naložit.
Ingredience:
- 350 g oloupaného česneku
- 250 ml vody
- Kopr
- Bobkové listy
- 4 – 5 kuliček černého pepře
- 1 PL cukru
- 1/2 ČL soli
- 3 PL octa
Postup:
Oloupaný česnek opláchněte a nechte okapat. Nalijte do menšího hrnce vodu, přidejte sůl, cukr, koření a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Jakmile se voda začne vařit, přidejte ocet a vypněte plotnu. Marináda je připravena. Vypláchněte uzavíratelnou sklenici o objemu 1/2 litru, vložte stroužky česneku a zalijte připraveným nálevem. Zavřete víko a uložte do spíže.
Co říkáte na možnosti konzervování česneku? Máte i vy svůj oblíbený způsob? Podělte se s námi o vaše zkušenosti a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.