Snadné způsoby, jak skladovat česnek mimo sezónu. Můžete jej sušit, zmrazit i naložit

Česnek si zaslouží zvláštní místo v každé kuchyni a pokrmu. Je to dar přírody, který dokáže tělu dodat obrovské množství živin pro zdraví a správnou funkci a zároveň přinést do jídla specifickou chuť. Prozkoumejte s námi možnosti, jakými jej můžete skladovat během zimy. 

Sušený česnek

Za tímto účelem stroužky česneku oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do elektrické sušičky. Pokud nemáte, nevadí, sušit můžete i v troubě nebo na stole. Jakmile česnek uschne, rozemelte ho na prášek a uložte do sklenice. 

Mražený česnek

Kromě sušení můžete využít také mrazák. Stačí, když si čerstvý česnek rozmačkáte a naplníte jím formu na led. Do každého otvoru naneste česnekovou pastu a zakápněte rostlinným olejem. Formu na led vložte do sáčku a poté do mrazáku. Tak se vyhnete tomu, že ostatní potraviny načichnou česnekovou vůní. Spotřebujte alespoň do půl roku. 

Naložený česnek

Pokud máte česneku trochu více a nevíte, co s ním, můžete jej naložit.

Ingredience:

  • 350 g oloupaného česneku
  • 250 ml vody
  • Kopr
  • Bobkové listy
  • 4 – 5 kuliček černého pepře
  • 1 PL cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 3 PL octa

Postup:

Oloupaný česnek opláchněte a nechte okapat. Nalijte do menšího hrnce vodu, přidejte sůl, cukr, koření a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Jakmile se voda začne vařit, přidejte ocet a vypněte plotnu. Marináda je připravena. Vypláchněte uzavíratelnou sklenici o objemu 1/2 litru, vložte stroužky česneku a zalijte připraveným nálevem. Zavřete víko a uložte do spíže.

Co říkáte na možnosti konzervování česneku? Máte i vy svůj oblíbený způsob? Podělte se s námi o vaše zkušenosti a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.