Sušením hub uchováte nejvíc užitečných látky. Ukážeme vám několik způsobů, jak na to

Sušení hub umožňuje udržet více užitečných látek v houbách spíše než například nakládání nebo mrazení. Kromě toho sušené houby krásně voní a dodají pokrmu to správné pikantní aroma. Pokud jste se do sušení hub ještě nikdy nepouštěli a patříte v tomto ohledu mezi nováčky, ukážeme vám, jak správně na to.

Sušení hub

První, co je potřeba si zapamatovat – žádné mytí před samotným sušením. Houby stačí jen otřít čistým, suchým hadříkem ze všech stran a odstranit veškeré nečistoty z lesa. Pro sušení jsou nejvhodnější mladé houby, bez červíku a jiných vad. 

Sušení hub na slunci

Nejideálnějším způsobem, jak sušit houby, je na slunci. Ovšem je třeba si uvědomit, že to zabere nějaký čas. Zhruba týden slunečného a horkého počasí. Všichni znalci vám mohou potvrdit, že sušením hub na slunci získáte ty nejchutnější houby. Provlékněte nakrájenými houbami provázek nebo drátek tak, aby se nedotýkaly a zavěste na vhodné místo, kam dopadají sluneční paprsky celý den. Přes noc je přesuňte domů, aby opětovně nezvlhly. 

Sušení hub na teplém povrchu

Houby můžete sušit také na teplém povrchu, jako je například horká kovová střecha. Rozprostřete houby na čistý hadřík nebo papír a nechte několik dní.

 Sušení hub na půdě

Pokud máte doma půdu nebo podkroví, které je dobře větrané a neustále v prostoru proudí vzduch, můžete sušit houby i zde. 

Sušení hub v troubě

Bydlíte-li v bytě a nemáte jinou možnost sušení hub než v troubě, nastavte optimální teplotu 50 stupňů. Na plech na pečení rozložte houby tak, aby se navzájem nedotýkaly a pravidelně je obracejte. Dvířka trouby je možné nechat lehce otevřená. Nechte houby v troubě, dokud z nich nezmizí veškerá vlhkost.

Sušení hub v sušičce potravin

V každém obchodě s domácími spotřebiči najdete speciální sušičky na zeleninu, ovoce i houby. Jsme přesvědčení, že tento způsob bude pro většinu z vás tím nejjednodušším ze všech navrhovaných.

Obrázky: Pixabay