Nejsou tuky jako tuky. Vždy se věřilo, že nahromaděný tuk na těle pochází ze stravy s vysokým obsahem tuku. Ve skutečnosti však nemůžeme být dále od pravdy. Záleží totiž na tom, co rozumíme pod pojmem tuk. Některé mají pro naše tělo velké zdravotní přínosy.
Mylné představy o tuku ve stravě
Pokud jde o výživu, existuje spousta mylných představ. Mezi nimi i co se týká tuku ve stravě. Obecně jsme přesvědčeni, že jídlo s vysokým obsahem tuku může způsobit nárůst tělesné hmotnosti. Není to však pravda ani lež. Tuky je třeba rozdělit na dobré a špatné. Mezi špatné patří smažená jídla, listové těsto, slané koláče, průmyslové výrobky atd. Dobré tuky pocházejí z olejů, olejnatých semen, jako jsou například mandle, ořechy a další. Obsahují vitamíny E nebo omega 3 dobré pro paměť, mozek i kardiovaskulární systém.
Špatným tukům je třeba se vyhnout
Nebo je v každém případě omezit. Jejich nadbytek může vést ke zvýšení hladiny cholesterolu, což otevírá cestu ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění a samozřejmě k hromadění přebytečných kilogramů. U druhé kategorie, tedy dobrých tuků, vše záleží na množství. Dobré tuky nesmíme ze stravy odstraňovat, a to ani v rámci diety nebo vyvážení potravin. Jen musíme respektovat určité množství.
Ideální množství dobrých tuků
U olejů se rozlišuje mezi těmi, které se používají jako koření a které na vaření. Na saláty můžete používat oleje z řepky nebo vlašských ořechů. Všimněte si, že je důležité uchovávat je v lednici, aby si zachovaly své nutriční hodnoty.
Shutterstock
Na vaření se rozhodněte pro olivový nebo arašídový olej, které jsou odolnější vůči teplu, a vylučte slunečnicový olej. Co se týká množství, omezte se maximálně na 2 polévkové lžíce na jedno jídlo. Pravidelně také střídejte kategorie olejů. Konečně můžete i čerpat dobré tuky z olejnatých semen (lískových ořechů nebo mandlí), jež vám pomohou splnit kvótu dobrých tuků.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Topsante.com