Uvařili jste vejce a uvnitř jsou nazelenalá? Nejsou zkažená, jen je špatně vaříte

Vařená vejce jsou ve skutečnosti jedním z nejrychlejších způsobů rychlého občerstvení. Ale někdy je jejich příprava složitější, než se může na první pohled zdát. Největší problém spočívá v čase vaření! Jak nastavit správnou dobu, aby byla vejce dokonale uvařená? Pokud čas určíme špatně, nedokonalosti se většinou projeví až po rozříznutí uvařeného vejce, kde můžete zaznamenat nazelenalý kruh kolem žloutku. Pojďme společně zjistit, co znamená a jak si pochutnat na perfektně uvařených vejcích.

Zelený kruh kolem žloutku

Zřejmě první myšlenka, která nám prolítne hlavou, je, že je vejce zkažené. Technicky vzato to není pravda! Zelený odstín je ve skutečnosti způsoben tím, že se vejce příliš dlouho vařilo. Zelenošedá barva je důkazem vzniku sulfidu železa ve vaječném žloutku, který reaguje se sirovodíkem v bílku, jakmile se vaří příliš dlouho.

Jak se vyhnout zelenému kruhu kolem žloutku?

Způsob je jediný – vědět, jak správně vařit vejce!

  • Nejdříve je důležité vybrat hrnec, který je dostatečně velký, aby pojal všechna vejce v jedné vrstvě. Neměla by se překrývat!
  • Vložte vejce, zalijte je vodou, přiveďte k varu a poté vypněte plotýnku.
  • Nyní přikryjte pokličkou a nechte nerušeně ve vroucí vodě po dobu 15 minut.
  • Poté ochlaďte pod studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.

Pokud necháte plotýnku puštěnou, pamatujte si jednu věc – vejce by se neměla vařit déle než 12 minut, jinak riskujete výskyt zeleného kruhu kolem žloutku. Vejce byste vždy měli vložit do studené vody a přivést je k varu pomalu při nízké teplotě, nikdy je nevhazujte rovnou do horké vody.

Co říkáte na dnešní článek? Také neustále řešíte, jak správně vejce vařit? Pokud vám příspěvek pomohl, neváhejte jej sdílet mezi svými přáteli a rodinou.

Zdroj: trendingposts.net