Zdravý životní styl je mezi lidmi čím dál tím více oblíbený. Spousta z nás se snaží nahradit zdraví škodlivé potraviny za zdravé a převážně si hlídat konzumaci tuků a cukrů. Z toho důvodu většina z nás přechází z umělých sladidel na med, cennou potravinu s protizánětlivými vlastnostmi bohatou na vitamíny a minerály. Takové výhody nám přinese ale pouze čistý, přírodní med. A abyste si byli jistí, že kupujete kvalitu, máme pro vás několik triků, jak to poznat.
Přírodní med není lepkavý
Vezměte trochu medu mezi palec a ukazováček a promněte jej. Čistý med je dobrý pro pokožku a je bez cukru, což znamená, že se do kůže vstřebá. Lepkavá, hrubá hmota obsahuje cukr nebo umělá sladidla a nemá s přírodním medem nic společného.
Naneste pár kapek na papírovou utěrku
Čistému medu bude trvat hodně dlouho, než se vsákne do papírové utěrky, protože neobsahuje vodu.
Zapojte do testu mravence
Včely instinktivně staví úly vysoko na stromech nebo mezi skalami, aby se chránily před škůdci, jako jsou například mravenci. Proto se mravenci přírodního medu ani nedotknou.
Čistý med klesá ke dnu
Naplňte sklenici vodou a přidejte 1 čajovou lžičku medu. Umělý med se začne rozpouštět, zatímco čistý klesá ke dnu.
Natřete med na plátek chleba
Přírodní med na chlebu za pár minut ztuhne. Umělý pečivo pouze zvlhčí kvůli vysokému obsahu vody.
Brnění v ústech
Budete-li konzumovat pravý med, ucítíte v ústech určitou trpkost nebo brnění.
Pravý med krystalizuje
Čistý med začne za nějaký čas krystalizovat, zatímco pouhé napodobeniny zůstanou hladké jako sirup.
Test se zápalkami
Ponořte špičku sirky do medu a zkuste ji zapálit. Přírodní med nezabrání zápalce hořet, kdežto umělý síru zvlhčí kvůli obsahu vody.
Vložte med do mikrovlnné trouby
Vložte 2 – 3 čajové lžičky medu do mikrovlnné trouby a zahřejte na vysokou teplotu. Čistý med rychle zkaramelizuje nebo se z něj vytvoří pěna. Umělý bude pouze plný bublin.
Obrázky: Pixabay