Vajíčka: Jak vybrat ta správná a jak je vhodně skladovat

Vejce jsou jednou z hlavních potravin každé kuchyně. Jen v málokteré domácnosti se nevyskytují vůbec. Ovšem jejich cena v poslední době výrazně stoupla, proto se jejich koupě značně omezila. Lidé si nyní dobře rozmýšlejí, zdali získat plato vajec z obchodu nebo sehnat vejce domácí. Jak vybrat ta správná vejce a proč bychom jejich konzumaci neměli příliš omezovat?

Výběr vajec

Výběr správných vajec je důležitý. Existuje několik variant. Buď můžete zvolit vejce od slepic z volného výběhu nebo chovaných v klecích. Obecně a pro větší respekt k nosnicím je výhodnější nakupovat vejce od slepic z volného výběhu živených bio krmivem.

Proč jíst vejce?

Vejce jsou bohatá na bílkoviny, 2 vejce poskytují tolik bílkovin jako 100 g masa nebo ryb. Přispívají k energetické potřebě a jsou bohaté na vitamíny a stopové prvky. Vejce mají velmi nízký obsah kalorií, ale hodně zasytí a mají skutečný účinek potlačující chuť k jídlu. Tato potravina obsahuje antioxidanty a má příznivý vliv na oči.

 

Na rozdíl od toho, co si většina lidí myslí, vejce nezvyšují hladinu cholesterolu. Pokud jste ve skvělé kondici, konzumace několika vajec týdně neovlivní váš cholesterol. Lidem s vysokou hladinou cholesterolu v krvi se však přílišná konzumace nedoporučuje.

Doba skladování natvrdo uvařených vajec

Pokud chcete vejce natvrdo uskladnit, je nejlepší nedávat je po uvaření do studené vody, mohlo by dojít k porušení nebo oslabení jejich skořápky. Trvanlivost natvrdo uvařeného vejce se liší podle vzhledu. Vejce natvrdo se skořápkou lze před konzumací uchovávat 5 dní v lednici. Zatímco oloupané můžete v lednici skladovat pouze 2 dny. Samotný natvrdo uvařený žloutek lze uchovávat 5 dní. U bílku je to složitější, po několika dnech se jeho chuť zhorší a získá gumový vzhled.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: tasteofhome.com