Vejce jsou jednou z hlavních potravin každé kuchyně. Jen v málokteré domácnosti se nevyskytují vůbec. Ovšem jejich cena v poslední době výrazně stoupla, proto se jejich koupě značně omezila. Lidé si nyní dobře rozmýšlejí, zdali získat plato vajec z obchodu nebo sehnat vejce domácí. Jak vybrat ta správná vejce a proč bychom jejich konzumaci neměli příliš omezovat?
Výběr vajec
Výběr správných vajec je důležitý. Existuje několik variant. Buď můžete zvolit vejce od slepic z volného výběhu nebo chovaných v klecích. Obecně a pro větší respekt k nosnicím je výhodnější nakupovat vejce od slepic z volného výběhu živených bio krmivem.
Proč jíst vejce?
Vejce jsou bohatá na bílkoviny, 2 vejce poskytují tolik bílkovin jako 100 g masa nebo ryb. Přispívají k energetické potřebě a jsou bohaté na vitamíny a stopové prvky. Vejce mají velmi nízký obsah kalorií, ale hodně zasytí a mají skutečný účinek potlačující chuť k jídlu. Tato potravina obsahuje antioxidanty a má příznivý vliv na oči.
Shutterstock
Na rozdíl od toho, co si většina lidí myslí, vejce nezvyšují hladinu cholesterolu. Pokud jste ve skvělé kondici, konzumace několika vajec týdně neovlivní váš cholesterol. Lidem s vysokou hladinou cholesterolu v krvi se však přílišná konzumace nedoporučuje.
Doba skladování natvrdo uvařených vajec
Pokud chcete vejce natvrdo uskladnit, je nejlepší nedávat je po uvaření do studené vody, mohlo by dojít k porušení nebo oslabení jejich skořápky. Trvanlivost natvrdo uvařeného vejce se liší podle vzhledu. Vejce natvrdo se skořápkou lze před konzumací uchovávat 5 dní v lednici. Zatímco oloupané můžete v lednici skladovat pouze 2 dny. Samotný natvrdo uvařený žloutek lze uchovávat 5 dní. U bílku je to složitější, po několika dnech se jeho chuť zhorší a získá gumový vzhled.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: tasteofhome.com