Když si čtete recept, který v surovinách uvádí žlutou, bílou nebo červenou cibuli, pravděpodobně si říkáte, jako většina lidí, že nezáleží na tom, jakou z uvedených použijete. Prostě vezmete tu, co máte zrovna k dispozici. Ale mýlíte se. Vůbec to není jedno. Na barvě skutečně záleží, právě ta vám napoví, jaké vlastnosti daná cibule má.
Výběr cibule
Červená, žlutá a bílá cibule se mírně liší chutí, strukturou a barvou. Pokud jde o vaření, všechny se budou na pánvi chovat stejně, ale mohou mít trochu jinou chuť a každá se hodí do odlišných pokrmů. Než se dostaneme k samotným rozdílům, ještě před vařením je potřeba vědět, jak v obchodě vybrat dobrou cibuli. Vybírejte takové, které jsou tvrdé, rozhodně se vyhněte měkké cibuli nebo té, která vydává pronikavý zápach. Tyto známky napovídají, že je zelenina stará.
Žlutá cibule
Žlutá cibule je obvykle velká jako pěst s poměrně tvrdou vnější slupkou a masitými vrstvami, které lze jen těžko proříznout. Navíc žlutá cibule vás téměř vždy rozpláče. Jedinou odrůdou žluté cibule, kterou v obchodě najdeme, je španělská. Tento druh žluté cibule je o něco sladší a chuťově jemnější.
Bílá cibule
Bílá cibule má ostřejší a štiplavější chuť než žlutá cibule a má také tenčí, papírovější slupku. Dá se vařit jako žlutá cibule, ale nejlépe se hodí do salátů, tedy ideální je konzumovat ji syrovou.
Sladká cibule
Sladká cibule vypadá velmi podobně jako žlutá cibule. I když jsou však na pohled téměř identické, každá chutná úplně jinak. Sladká cibule postrádá ostrou, kyselou chuť, skutečně chutná sladce. Může mít bílou až žlutou barvu a často má zploštělý nebo rozdrcený vzhled. Sladká cibule podléhá zkáze více než jiné odrůdy a měla by být skladována v chladu.
Červená cibule
Červená cibule s tmavě fialovou vnější slupkou a načervenalou barvou uvnitř je ve skutečnosti černá zelenina z čeledi cibule. Navzdory skutečnosti, že vypadá tak odlišně, je červená cibule z hlediska chuti docela podobná žluté cibuli, i když její vrstvy jsou o něco méně jemné a masité. Má tendenci se přiklánět spíše ke kyselé chuti. Červená cibule se nejčastěji používá v salátech a jiných syrových pokrmech kvůli její relativně jemné chuti.
Úvodní obrázek: Shutterstock, ZDROJ: thekitchn.com