Zelené, žluté či hnědé banány. Rozlišení podle stupně zralosti

Banány jsou oblíbené tučné ovoce, které jsou plné cenných živin a vitaminů a navíc jsou báječně sladké a chutné. Věděli jste ale, že jejich výživová hodnota a různé druhy účinků závisí na stupni jejich zralosti? Ve skutečnosti jsou banány zařazeny na žebříček superpotravin, které mají velmi zásadní účinky na lidské zdraví. Toto nenápadné ovoce má moc ovlivnit k lepšímu vaši náladu a bojují tak proti depresi. Díky vysokému obsahu draslíku regulují vysoký krevní tlak a upravují hladinu cholesterolu v krvi. Další vitaminy v banánech podporují imunitní systém a pomáhají při tvorbě buněk. Je také známo, že banány brání svalovým křečím, díky čemuž jsou velmi oblíbené mezi sportovci. Která fáze zralosti banánů je ale ta nejpřínosnější?

Zelené banány

Zelené banány obsahují rezistentní škrob, který působí v těle jako vláknina. Snižuje tedy hladinu cukru v krvi, čímž bojuje proti vzniku cukrovky. Kromě toho snižuje i cholesterol a brání tak srdečním chorobám. Díky vláknině navíc udržují pocit sytosti, a tak pomáhají při redukci nadváhy. Zelenější banány mají navíc nízký glykemický index, což je činí ideální potravinou pro diabetiky.

Žluté banány

Jasně žluté banány na počátku své zralosti jsou velmi bohaté na antioxidanty, které chrání tělo před působením volných radikálů, což jsou vlastně zplodiny metabolismu různých látek. Volné radikály, nejsou-li z těla odstraněny, způsobují různé druhy nemocí, a to včetně rakoviny, takže je v našem vlastním zájmu se jich co nejefektivněji zbavovat. Kromě tohoto efektu pak žluté banány mají moc snižovat škodlivé účinky cigaretového kouře, ultrafialového záření ze slunce či různých toxinů z okolního prostředí. Navíc také obsahují dopamin, který chrání tělo před vznikem kardiovaskulárními chorobami.

Skvrnité banány

V této fázi jsou banány velmi sladké, což je předurčuje k použití jako sladidla do různých pokrmů, jako jsou kaše nebo sladké pečivo. V této fázi jsou navíc ještě mnohem zdravější, protože až osmkrát více než zelené banány posilují imunitní systém. Japonští vědci dokonce přišli na to, že v této fázi zralosti banány dokážou i bojovat s rakovinou díky látkám, které brání růstu rakovinných buněk. Tento benefit banány nabízejí právě a jedině v tomto stupni zralosti.

Hnědé banány

Celé hnědé banány obsahují nejvíce cukru. I přesto obsahují stále vysoké množství draslíku. Podporují přitom zdraví pohybového aparátu. Udržují v kondici jak kosterní, tak i hladké svalstvo a předcházejí řídnutí kostí. Zvláštností celých hnědých banánů je to, že obsahují aminokyselinu tryptofan, která dokáže tlumit stres a úzkosti. V této fázi zralosti jsou pak banány také nejsnáze stravitelné.

Obrázky: Freepik