Zelenina vhodná pro odšťavňování. Rychle a pohodlně navýší příjem potřebných živin

V posledních letech si odšťavňování získalo širokou oblibu. Stále více se apeluje na zdravý životní styl a spousta lidí proto nachází zalíbení v popíjení zeleninových a ovocných smoothie či šťáv. Jedná se o rychlý a pohodlný způsob, jak navýšit příjem potřebných živin. Pokud však s odšťavňováním teprve začínáte, může být pro vás obtížné určit, jakou zeleninu si vybrat. Zde je několik nejlepších druhů zeleniny k odšťavnění, které zlepší vaše celkové zdraví.

Kapusta

Kapusta je všestranná listová zelená s jemnou chutí, která se dobře kombinuje s jiným ovocem a zeleninou ve šťávách. Tato nabitá složka je skvělým zdrojem několika klíčových živin, včetně vitamínů A, C a K. Syrová kapusta má také obzvlášť vysoký obsah antioxidantů, včetně beta-karotenu. Antioxidanty neutralizují škodlivé molekuly zvané volné radikály a pomáhají chránit před zdravotními potížemi, jako je srdeční onemocnění.

Mrkev

Pro svou lehce nasládlou chuť a působivý nutriční profil je mrkev perfektní volbou pro odšťavňování. Má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitamínu A, biotinu a draslíku. Co víc, je nabitá karotenoidy, což jsou rostlinné pigmenty, které ve vašem těle fungují jako silné antioxidanty. Patří mezi ně beta-karoten, lykopen, alfa-karoten a lutein.

Řepa

Kromě své živé barvy a zemité chuti přidává řepa do vaší každodenní šťávy řadu zdravotních výhod. Pokud jde o výživu, řepa je plná manganu, draslíku a kyseliny listové. Má také vysoký obsah dusičnanů, což je typ přírodní rostlinné sloučeniny se silnými zdravotními účinky.

Zelí

Zelí se nemusí zdát jako jasná volba pro odšťavňování, ale je to výživná a lahodná ingredience, která se skvěle hodí do přípravy šťáv. Každá porce zelí je plná vitamínů K a C spolu s dalšími mikroživinami, jako je folát, mangan a vitamín B6. Je také klasifikována jako brukvovitá zelenina a úzce souvisí s jinou zeleninou, jako je brokolice, kapusta, květák a růžičková kapusta.

Špenát

Špenát je listová zelená zelenina, která dodává smoothie a šťávám jemnou, svěží chuť. Má vysoký obsah vitamínů A a C a dodává vydatnou dávku antioxidantů, jako je kvercetin, kempferol a lutein. Špenát je také bohatý na dusičnany, které mohou prospívat zdraví srdce.

Úvodní obrázek: Shutterstock edit, Zdroj: Healthline.com