Známky, že kuřecí maso už není bezpečné jíst. V opačném případě ihned zlikvidovat

Kuřecí maso je vděčnou surovinou v mnoha kuchyních. Je relativně levné a lze jej využít v mnoha receptech. Navíc je ideální, pokud se rozhodnete shodit pár přebytečných kil, a přesto si pochutnat na dobrém jídle. Ovšem stejně jako mnoho drůbeže a masných výrobků se i kuřecí maso může zkazit. A to celkem rychle. To může ovlivnit jeho chuť a strukturu a v některých případech zapříčinit rozvoj nebezpečných onemocnění. Proto je důležité poznat známky toho, zdali se kuřecí maso ve vaší lednici zkazilo.

Vzhled a barva kuřecího masa

V závislosti na tom, zdali je kuřecí maso syrové nebo vařené, je třeba všímat si vzhledu a barvy suroviny. Syrové kuře by mělo mít světle růžovou barvu s bílými tučnými kousky. Pokud je dužina šedá nebo zelená nebo má tuk žluté zbarvení, kuřecí maso je zkažené a měli byste jej vyhodit. Všimnete-li si jakýchkoli viditelných známek znehodnocení, jako je růst plísní, kuře vyhoďte.

Vařené kuře by mělo být bílé bez růžových míst. Růžové maso je známkou nedovařeného nebo nedopečeného kuřete. Skladujete-li kuře jako zbytky, ujistěte se, že je uchováváte v chladničce v uzavřené nádobě po dobu maximálně 3 dnů. Pokud si všimnete jakýchkoliv viditelných známek růstu plísní nebo barevných změn mezi tím, co kuře vložíte do chladničky, a tím, kdy ho chcete sníst, vyhoďte ho. Rozpoznat takové změny však může být obtížné vzhledem k tomu, že maso je často pokryté kořením nebo omáčkou, proto byste připravené kuře měli vždy sníst maximálně do 3 dnů po uvaření.

Nepříjemný zápach

Výmluvným znakem zkaženého kuřete je nepříjemný zápach. Syrové, čerstvé kuře bude mít velmi jemnou nebo žádnou vůni. Pokud vydává zjevný zápach, jako je kyselý nebo sírový odér podobný zkaženým vejcím, vyhoďte ho.

Textura

Čerstvé syrové kuře má lesklou, poněkud měkkou texturu. Nemělo by být slizké nebo lepkavé. Vařené kuře je pevné a sušší než syrové kuře. Pokud si všimnete jakýchkoli změn textury, jako je zvýšená měkkost, slizkost nebo lepivost, pravděpodobně již není bezpečné maso jíst.

Úvodní obrázek: gran/Creative Commons Attribution 3.0, Zdroj: Healthline.com