Pro zdravou a bystrou mysl jsou dobré nejen křížovky, ale také správný výběr potravin

Smutnou, ale nevyhnutelnou skutečností lidské existence je, že čím více stárneme, tím více klesáme na mysli. Naše kognitivní schopnosti se začnou zpomalovat a my tak budeme mít problém se zpracováním informací a s vizuální pamětí. Aktivity, jako jsou hádanky, křížovky nebo čtení, jsou vhodnými způsoby, jak si udržet bystrou mysl, ale i potraviny, které si vybíráme, mohou přispět k lepší funkci mozku. A zde je seznam nejlepších z nich!

Mastné ryby

Omega-3 mastné kyseliny jsou skvělou potravou pro mozek. Mezi nejlepší zdroje patří losos, tuňák, sleď, mušle, ančovičky, sardinky, makrely a pstruzi. Denní užívání doplňků stravy s rybím olejem po dobu jednoho měsíce povede k významnému zvýšení kognitivního výkonu, pozornosti a doby zpětné reakce.

Bobule

Bobule jsou bohatým zdrojem antioxidantů a fytochemikálií. Toto ovoce nejenže chrání mozek před neurodegenerativními chorobami, ale také zlepšuje paměť, učení a celkové kognitivní schopnosti. Zajděte si na jahody, borůvky nebo ostružiny a zpomalte příchod onemocnění mozku souvisejících s věkem.

Ořechy

Ořechy jsou bohaté na živiny, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a antioxidanty, jež přispívají k metabolickému a srdečnímu zdraví. Obecně platí, že všechny druhy ořechů – kešu, arašídy, mandle, vlašské ořechy i pekanové ořechy obsahují mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které zlepšují citlivost na inzulín, snižují riziko vzniku rakoviny a výskyt chronického zánětu. Zároveň je jejich konzumace spojena se zlepšením kognitivních funkcí.

Kurkuma

Kurkuma posiluje zdraví, zlepšuje imunitu, předchází depresi, napomáhá trávení a chrání srdce. Kurkumin, obsažený v tomto koření, je také neuvěřitelně dobrý pro mozek. Řada studií odhalila, že chrání před nástupem Alzheimerovy choroby, zlepšuje tvorbu paměti, zvyšuje růst mozkových buněk a neuroplasticitu neboli schopnost mozku znovu naběhnout.

Káva

Kofein ovlivňuje mozek hned několika způsoby – zvyšuje bdělost, vizuální pozornost, dobu zpětné reakce a pasivní učení. Pokud ji budete konzumovat s mírou, snížíte tím riziko deprese a zlepšíte si náladu.

Tmavá čokoláda

Zatímco je tmavá čokoláda dobře známá pro své schopnosti zlepšit průtok krve v celém těle a udržovat kardiovaskulární zdraví, je také velmi dobrou pro udržení bystré mysli.

Jaké z uvedených potravin konzumujete vy? Podělte se s námi o vaše návyky do komentářů a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.

Zdroj: naturallivingideas.com