Červená řepa – superpotravina, jejíž zdravotní přínosy znali lidé už tisíce let před naším letopočtem. Proč by měla být součástí vašeho jídelníčku?

Není divu, že řepa patří mezi superpotraviny, které lákají skvělou chutí a nízkou cenou. Je nepostradatelnou v mnoha pokrmech, ale jen málokdo ví, že se pěstovala v Evropě zhruba 2 000 let před naším letopočtem a byla hojně využívána jako léčivá rostlina. Ve starověkém Římě dokonce i jako afrodiziakum. Nicméně i dnes ji odborníci doporučují zahrnout více do našeho jídelníčku! A zde jsou důvody proč!

Řepa je užitečná především díky její vlastnosti odstraňovat škodlivé látky z těla. Nadále obsahuje vitamíny A a P, skupinu vitamínů B, fosfór, vápník, jód, hořčík, draslík, sodík a zinek. Pochlubit se může také kyselinou listovou a askorbovou, aminokyselinami, vlákninou a beta-karotenem.

Jíst řepu je prospěšné hned z několika důvodů – snižuje cholesterol, pomáhá obnovit funkci jater, má pozitivní vliv na srdce a cévy, slouží jako prevence pro aterosklerózu, je nezbytnou pro zdraví pokožky, kterou činí více pevnou, pružnou a zvlhčuje ji, pomůže vám zbavit se problémů s lupy a mastnými vlasy (můžete přidat trochu její šťávy do šampónu) a v neposlední řadě je její kalorická hodnota na 100 g pouhých 40 kcal, takže se řadí do skupiny nízkokalorických potraviny a je populární při hubnutí.

Zdravotní přínosy vařené řepy nutí odborníky na výživu a lékaře doporučit tuto potravinu nejen dospělým, ale i dětem. Může se pomalu zavádět do stravy již šestiměsíčního dítěte. Přesto je třeba podotknout, že navzdory obrovským přínosům řepy by měla být konzumována s mírou. Koneckonců, přejídání může vést ke špatnému trávení a průjmu. Zejména ti, kteří trpí vředy nebo gastritidou by měli konzumaci řepy konzultovat s lékařem, aby si nepodráždili žaludeční stěnu.

Patříte mezi milovníky červené řepy a jíte ji pravidelně? Máte nějaké speciální recepty, které zahrnují tuto potravinu? Dejte nám vědět do komentářů a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.

Zdroj: takprosto.cc