Špatné zacházení s mrazákem se může prodražit. Opravář radí, jakým častým chybám se při mražení vyhnout

Funkce mrazáku je celkem jasná a rozhodně užitečná. Když nevíte, co se zbytky jídla, jednoduše je vložíte do mrazáku na později. Takto snadný úkon ale není jen tak. Většina lidí dělá v rámci zacházení s mrazákem spoustu chyb, aniž by o tom vůbec věděla. Až si zase řeknete: „Hodím to do mrazáku,“ vzpomeňte si na následující omyly.

Nastavení příliš vysoké teploty

Nula stupňů nebo ještě méně je nejlepší teplota pro dlouhodobé skladování zmrazených potravin. Proto nastavte mrazničku na nejnižší možnou hodnotu. Nezapomínejte, že ve dvířkách se drží nejvyšší teplota, zde je dobré skladovat například zmrzlinu, kterou nechcete jíst příliš tuhou, ale chcete si na ní pochutnat hned.

Poloprázdný mrazák

Plná mraznička udrží chlad lépe než prázdná. Když otevřete dvířka, větší množství zmrazených potravin pomůže udržet zimu a spotřebič tak nebude muset pracně chladit prázdný prostor. Ovšem to zase neznamená, že musíte mrazák zahltit jídlem, stále je potřeba, aby v něm cirkuloval vzduch.

Vzduch v obalech

Ať už používáte mrazicí sáčky se zipem, hliníkovou fólii nebo odolný plastový obal, nezapomeňte odstranit vzduch kolem potravin. Pokud mrazíte ve skladovacích nádobách, naplňte je téměř po okraj, abyste chránili zbytky před spálením mrazem.

Příliš dlouhé mrazení potravin

Dokonce i potraviny, které jsou zmrazené, se časem mohou zhoršit v chuti i struktuře, takže si na sáčky a nádoby napište data, kdy jste je do mrazáku vložili. Pokud doplňujete postupně zásoby, vždy dbejte na to, aby ty nejstarší balíčky byly vpředu.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Goodhousekeeping.com