Co jíst a čemu se naopak vyhnout během parných letních dní

Když venku vládne letní parné počasí, zpravidla nemáme velkou chuť k jídlu. Představa horké polévky a omáčky s pěti knedlíky v nás vyloženě vyvolává odpor, i když věříme, že je pokrm více než dobrý. V takových dnech ale toužíme spíše po osvěžujícím salátu, ovoci a zelenině s vysokým obsahem vody atd.

Potraviny, které nás přirozeně zchladí

Vodní meloun zřejmě není žádným překvapením. Existují potraviny, které jsou k jídlu naprosto ideální, když je venku velké teplo. Poskytují určité ochlazení, což je přesně to, po čem během parných dnů toužíme. Takže vodní meloun. Tento druh ovoce obsahuje určitou aminokyselinu, která zajišťuje, že se naše tělo zchladí přirozeným způsobem. Stejně tak je vhodné kokosové mléko a salátové okurky, jež poskytují hydrataci a snižují pocit nafouklého žaludku.

Pozor na sacharidy

Sacharidy jsou látky, které byste  rozhodně měli v létě vynechat. Pokud budete v teplém období jíst příliš mnoho sacharidů, bude vaše tělo zbytečně tvrdě pracovat, což je proces, který vás budete zahřívat. To je také důvod, proč byste neměli konzumovat moc masa, a to ani grilované. Vaše tělo potřebuje na trávení masa nějaký čas. To zapříčiní zvýšení tělesné teploty. Během horkého počasí je také dobré vyhnout se alkoholu. Příležitostná sklenka vína nemůže ublížit, ale větší množství alkoholu tělo vysušuje, tudíž vyžaduje více tekutin. Stejně tak zapomeňte na pálivé pokrmy a horké polévky.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Lovefood.com