Povolená droga, kterou máme téměř všichni tak rádi. Co se stane s tělem, když na 2 týdny vynecháte cukr ze své stravy?

Většina našich oblíbených jídel obsahuje cukr, který se po konzumaci rozkládá na fruktózu a glukózu. Je nepostradatelným zdrojem energie, nezbytný pro správnou funkci mozku a dalších životně důležitých orgánů. Pokud jednoho dne zcela vyloučíte glukózu ze stravy, okamžitě se dostaví ospalost, únava a podrážděnost.

Čerpejte energii z ovoce a medu

Pravidelnou konzumací nadbytku cukru se však vystavujete riziku rozvoje nejrůznějších onemocnění – od akné po cukrovku. Navíc bude velmi trpět i vzhled. Odborníci na výživu doporučují přijímat glukózu nikoli z potravin obsahujících bílý rafinovaný cukr, ale z ovoce, ořechů nebo medu.

Více než 20 lžic cukru denně

Podle statistik zkonzumuje každý člověk v průměru více než 20 čajových lžic cukru denně. Potřeba sladkého navíc roste v závislosti na jeho konzumaci, jinými slovy, čím více ho jíte, tím více ho chcete. Co se tedy stanete, pokud jej na pár týdnů vynecháte?

Co se stane, když vynecháte cukr?

Během několika týdnů poté, co se vzdáte cukru, budete doslova šťastnější. Odborníci na výživu dokázali, že pomocí jídla můžete ovládat svou náladu. Cukr obsahuje inzulín, který vysílá do mozku signál, že je vše v pořádku a vy máte dobrou náladu. To však funguje pouze krátkodobě. Do 30-40 minut po sladké snídani pocítíte opět hlad a s ním vysokou únavu, podrážděnost a rychlý pokles nálady.

Cukr narušuje přirozenou produkci kolagenu

Po vynechání sladkostí bude vaše pleť opět zářit. Cukru je totiž pro pokožku toxinem, zvyšuje pravděpodobnost předčasného stárnutí a objevují se vrásky a akné. To je způsobeno tím, že cukr narušuje přirozenou produkci kolagenu. Mírná konzumace cukru během dvou týdnů bude hrát ve váš prospěch – sníží se uvolňování glukózy a inzulínu do krve, sníží se všechny druhy zánětů.

Více spánku a relaxace

Cukr snižuje funkci imunitního systému. Podle lékařů se lidem v období alergií, astmatu a dalších těžkých chronických onemocnění vždy doporučuje vzdát se cukru – pacienti tak mají mnohem menší pravděpodobnost, že pocítí nepříjemné příznaky. Navíc získáte dostatek spánku a zbavíte se otoků. Pokud jste k večeři snědli dezert, můžete na pořádný odpočinek zapomenout. Když hladina cukru v krvi prudce stoupá, naše tělo uvolňuje adrenalin a kortizol, které rozhodně nejsou spojeny s relaxací a normálním spánkem.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Thehealthy.com