Letos žádný stres a dokonalé dobroty. Cukrářova doporučení pro pečení vánočního cukroví

Pečení cukroví může být příjemnou činností, která uvolňuje stres, dokud se však daří vše podle plánu. Jakmile se vám cukroví začne drobit, připálíte jej nebo nemůžete docílit správné konzistence náplně či těsta, mění se na vánoční noční můru. Zde je několik užitečných tipů, které vám pomohou vyhnout se frustraci z vánočního pečení a získat dokonalé cukroví.

Základem je měkké máslo

Není nic horšího než zpracovávat těsto, kde je přidáno studené, tuhé máslo. Jakmile víte, že se chystáte péct nebo si alespoň chcete nachystat těsto dostatečně s předstihem, ráno, než půjdete do práce, nebo alespoň hodinku před začátkem pečení, vyjměte máslo z lednice a nechte povolit. Ideálně by mělo mít pokojovou teplotu.

Provzdušňujte těsto

Krémové máslo s cukrem vytváří malé vzduchové kapsy, které provzdušňují těsto a pomáhají mu v troubě dobře kynout. Je to klíčový krok pro nadýchané a ihned měkké cukroví. Použití ručního šlehače nebo robota, který za vás těsto zpracuje, je nezbytné. Stačí pouhé 3 minuty.

Přesné měření mouky

Pečení vyžaduje přesnost. Nic nedělejte od oka. I malá změna v receptu může ovlivnit konečný výsledek. Používejte odměrku, měřte pomocí polévkových lžic nebo si jednoduše pořiďte kuchyňskou váhu. Pokud budete sypat mouku rovnou ze sáčku, snadno můžete přidat více, než je žádoucí, a cukroví se bude drobit a lámat.

Zkontrolujte teplotu trouby

Každá trouba je trochu jiná. Mnoho z nich neodpovídá teplotě, která je uvedena v samotném receptu. Investice do teploměru do trouby rozhodně nebude zbytečná. I rozdíl několika málo stupňů může ovlivnit výsledek.

Vždy používejte pečící papír

Nejenže vám ušetří následný úklid, ale vytvoří bariéru mezi cukrovím a plechem, tudíž je menší riziko připálení. Navíc se vám cukroví nepřichytí k plechu a můžete se tak vyhnout složitému vyjmutí sušenek.

Úvodní obrázek: DezidorCreative Commons Attribution 3.0, Zdroj: Chatelaine.com