Dodat tělu dostatek energie a nepřibrat? S tímto seznamem potravin to je možné

Tělo potřebuje dostatek paliva, jinak řečeno dostatek potřebných živin, aby mohlo správně fungovat. Zároveň si ale musíme být vědomi počtu kalorií, které konzumujeme, abychom si udrželi optimální váhu. Ovšem ne každý z nás má čas na přípravu složitých jídel, počítání kalorií a čtení obalů, co je zdravé a co není. Jak tedy zajistíme, abychom do svého těla vpravili potřebné živiny, když bychom měli sníst během dne jen určité množství jídla? Zaměřte se na následující potraviny, které mají nízký obsah kalorií, ale jsou bohaté na rozmanité živiny. 

Špenát

Vynikající zdroj draslíku, vitamínu A, vitamínu K, manganu, folátu a železa. Jeden šálek syrového špenátu poskytne poloviční denní doporučenou dávku vitamínu A, který je nezbytný pro zdravý zrak, funkci imunitního systému a reprodukci.

Květák

Šálek vařeného květáku obsahuje množství vitamínu C, K, B12, folátu, cholinu a vlákniny, což pomáhá zabránit vzniku zácpy, stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje hladinu cholesterolu.

Brokolice

V jednom šálku vařené brokolice můžeme nalézt více než 100% denní dávky vitamínu C a K. Je také vynikajícím zdrojem vitamínu A, folátu, chromu, riboflavinu, draslíku, vlákniny a mědi, jež pomáhá tělu vytvářet červené krvinky a udržuje imunitní systém zdravý.

Sladké brambory

Jsou hojným zdrojem beta-karotenu, který dokáže snížit riziko některých typů rakovin a srdečních chorob, chrání nás před astmatem a zpomaluje proces stárnutí.

Tuňák

Ze všech ryb obsahuje losos největší množství omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko mnoha závažných onemocnění, včetně srdečních chorob, demence a deprese. 

Česnek

Česnek obsahuje množství sloučeniny síry zvané allicin, jež snižuje krevní tlak a “špatný” cholesterol a současně zvyšuje “dobrý” cholesterol, což svým způsobem působí jako prevence před srdečními chorobami.

Jahody

Jahody obsahují vysoké množství vitamínu C, což je nezbytné pro zdravou pokožku. 

Hořká čokoláda (kakao)

Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je plná vlákniny, železa, hořčíku, mědi a manganu. Studie ukazují, že u lidí, kteří konzumují tmavou čokoládu nejméně 5x týdně, se vyskytuje o 57% nižší riziko srdečních chorob. Dalšími přínosy tmavé čokolády jsou zlepšení průtoku krve, nižší krevní tlak, snížení “špatného” cholesterolu a lepší funkce mozku. Jíst jeden čtvereček hořké čokolády denně je jedním z nejlepších způsobů, jak dodat tělu další antioxidanty. V obchodech se zaměřte pouze na tmavé čokolády s 85% kakaa a více.

Jak se vám dnešní článek líbil? Pokud ano, neváhejte jej sdílet mezi svými přáteli a rodinou.