Hlídáte si hladinu cukru v krvi? Tyto potraviny s uvedeným množstvím glykemického indexu by vám mohly pomoci

Hladina cukru v krvi udává množství glukózy v krvi. Glukóza je druh cukru, který je hlavním zdrojem energie a je rozprostřen do všech buněk v celém těle. Vysoká krevní glukóza (krevní cukr), neboli hyperglykémie, nastane tehdy, když tělo nedokáže správně glukózu zpracovat (cukrovka typu II) nebo má nedostatečné množství (cukrovka typu I).
Pokud tento stav trvá delší dobu v řádech měsíců nebo roků, může trvale poškodit některé části těla, včetně ledvin, cév, nervů nebo očí.

Příznaky vysoké hladiny cukru v krvi

  • Časté močení nebo močení během noci
  • Rozmazané vidění
  • Špatné soustředění
  • Suchá ústa
  • Impotence
  • Vracející se infekce
  • Pomalé hojení ran
  • Žaludeční problémy
  • Nadměrná únava
  • Vysoká žízeň
  • Suchá a svědivá pokožka
  • Neustálý hlad
  • Nadbytek břišního tuku nebo tělesné hmotnosti
  • Nervové problémy

Snižte hladinu cukru v krvi pomocí glykemických potravin

Glykemický index nebo jednoduše GI určuje množství sacharidů v potravinách, které zvyšují hladinu cukru v krvi. GI v potravinách se může pohybovat od 0 do 100. Pro snížení hladiny cukru v krvi je třeba konzumovat potraviny s nízkým GI, protože je tělo dokáže zpracovat mnohem rychleji než potraviny s vysokým GI. Následující seznamy obsahují potraviny společně s jejich GI.

Potraviny s nízkým GI

Potraviny s GI mezi 0 a 54 se považují za potraviny s nízkým GI. Konzumovat byste je měli denně.
  • Vejce – 0
  • Šálek humusu – 6
  • Šálek brokolice – 10
  • Středně velká žlutá cibule – 10
  • Šálek vlašských ořechů – 15
  • Šálek třešní – 22
  • Šálek kešu ořechů – 22
  • Šálek jogurtu – 23
  • Turecká klobása – 28
  • Šálek fazolí – 31
  • Šálek máslových fazolí – 34
  • 220 ml rajčatové šťávy – 38
  • Středně veliké jablko – 38
  • Šálek špaget – 42
  • Šálek zelených hroznů – 46
  • 220 ml ananasové šťávy – 46
  • Velká mrkev – 47
  • Středně veliký pomeranč – 48
  • Velký grapefruit – 50
  • Velký banán – 52
  • Šálek hrášku – 54

Potraviny se středně vysokým GI

Středně vysoký GI u potravin se pohybuje od 55 do 69. Konzumovat byste je měli v mírném množství.
  • Šálek hnědé rýže – 55
  • Polévková lžíce syrového medu – 55
  • Šálek ovesných vloček – 58
  • Šálek obyčejné bílé rýže – 64

Potraviny s vysokým GI

Vysoké GI u potravin se pohybuje v rozmezí od 70 do 100 a jejich pravidelná konzumace způsobuje závažné zdravotní problémy.
  • Plátek bílého chleba – 70
  • Dva šálky popcornu – 72
  • Kobliha – 76
  • Středně velká pečená brambora – 85
  • Porce kukuřičný vloček – 92
  • 50 g glukózy – 100
Náš jídelníček zásadně ovlivňuje celkové zdraví, zejména pak hladinu cukru v krvi. Proto, pokud se u vás objeví příznaky hyperglykémie, měli byste popřemýšlet nad změnami ve stravě, abyste si zachovali přirozenou, zdravou rovnováhu, než přijdou další komplikace.
Pomohl vám dnešní seznam potravin s údaji o GI? Hlídáte si svou stravu? Dejte nám vědět své zkušenosti do komentářů a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.
Zdroj: healthyfoodhouse.com