Indická kuchyně: Rozmanité chutě, barvy a spousta přínosů pro naše zdraví. Jaké to jsou?

Indická strava je známá především díky velkému množství koření, luštěnin, rýže a rozmanitosti chutí i barev, což činí tuto kuchyni jedinečnou. Ze zdravotního hlediska má mnoho přínosů pro naše tělo díky nízkému obsahu tuku, vysokému množství zeleniny, ovoce a dietního masa.

Takže, co tvoří indickou stravu tak prospěšnou pro naše zdraví? Jedná se hlavně o typické složky indického jídla:

  • Široká škála zeleniny a ovoce (špenát, lilek a mango).
  • Vysoký obsah koření a bylin (zázvor a koriandr).
  • Nízký obsah nasycených tuků.
  • Široký výběr vegetariánských pokrmů.
  • Vysoký obsah vlákniny.

Přínosy indické stravy pro naše zdraví

Cizrna se často používá ve vegetariánských kari pokrmech. Je skvělým zdrojem vlákniny, zinku, folátu a bílkovin. Špenát a rajčata, které se široce používají v indické kuchyni jsou také známé jako super potraviny, které obsahují vysoké množství antioxidantů, vitamínů a minerálů. Podobně je na tom spousta druhů indických omáček, jejichž základ většinou tvoří zelenina – například Sag aloo (špenát) a Gobhi Aloo (květák s bramborami). Jedná se o zdravou volbu, jelikož většina z nich nepoužívá ani smetanu ani sýr.

Místo majonézy si můžete v indické stravě dopřát zdravou alternativu v podobě jogurtové rajety, vyrobené z přírodního jogurtu, okurek a máty. Je zdrojem vápníku a neobsahuje tolik tuku jako majonéza. Přírodní jogurt se také často používá k výrobě kari omáček namísto smetany nebo kokosového mléka.

Dále se v indickém vaření velmi vyznačuje česnek. Česnek je dobrý pro naše srdce stejně jako chilli je dobré pro náš imunitní systém a metabolismus. Indické pokrmy často používají rostlinný, sezamový a arašídový olej namísto másla, což udržuje indickou kuchyni s nízkým obsahem nasycených tuků.

A co je obrovskou výhodou? Indické pokrmy mají velmi výraznou chuť a často se stává, že i malé porce uspokojí naše chuťové buňky, což znamená, že ve výsledku sníme mnohem méně kalorií. Indická strava je velmi rozmanitá, což je zdravou složkou každé kuchyně, protože různorodost zabrání nudě a přejídání.

Co byste měli v indické kuchyni preferovat?

Samozřejmě v každé světové kuchyni se najdou i nezdravé aspekty, proto se ujistěte, že se budete držet těch zdravějších variant jako jsou rajčata na kari základu, zeleninové pokrmy a ryby, kuřecí nebo jehněčí maso. Pokud je to možné, vyvarujte se použití takzvaného ghee (očištěné máslo). Zvolte spíše slunečnicový nebo rostlinný olej. Pilau nahraďte vařenou rýží, nejlépe hnědou, abyste zvýšili příjem vlákniny.

Tandoori pokrmy vás ušetří od konzumace velkého množství tuku a kalorií, protože obsahují velmi málo omáčky a tučných potravin. Kuřata a ryby jsou ve většině případech spíše pečené než smažené. A konečně ovoce. Ovoce je jedno z největších potěšení indické kuchyně, které byste měli jíst denně, abyste napomáhali trávicím funkcím a získali základní vitamíny a minerály. Preferujte mango, pomeranče, quavo, fíky, bobule, ananas, meloun, hrozny a granátové jablko.

zdroj: www.realbuzz.com