Neustále jsem vyhazovala plesnivé pečivo. Pak jsem dala na rady pekaře a nyní si vychutnávám čerstvý chléb i po týdnu

Přes veškerou radost, kterou chléb přináší, má jednu značnou slabinu-krátkou trvanlivost. Bez ohledu na to, zda je chléb zakoupený v obchodě, čerstvý z pekárny nebo domácí, zůstane déle čerstvý pouze ve vzduchotěsném prostředí, protože cirkulace vzduchu urychluje proces tvrdnutí. Abyste zabránili rychlému rozvoji plísně, skladujte pečivo na chladných a suchých místech. S ohledem na to je zde několik obecných tipů na nejúčinnější způsoby, jak udržet chléb déle čerstvý.

Investujte do chlebníku

Použití chlebníku, nepochybně nejklasičtějšího způsobu uchování chleba, je jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak prodloužit životnost bochníku. Někdo by i řekl, že chlebník funguje lépe než vzduchotěsná nádoba, protože je prodyšný a vytváří dokonalou rovnováhu proudění vzduchu a vlhkosti, takže se vám nerozmočí, což se může stát v uzavřeném plastu, a nevyschne a nezatuchne.

Zabalte chléb do plastu

Pro ty, kteří milují pečivo a zpracují jej celkem rychle, je nejjednodušší způsob zabalit chleba do plastu nebo sáčku se zipem. Je to spolehlivá krátkodobá metoda skladování pečiva, protože nebude příliš dlouho ležet na pultu. Pokud chléb sníte do 3 nebo 4 dnů, použití sáčku nebo vzduchotěsné plastové nádoby je naprosto v pořádku.

Zapomeňte na ekologické plátěné tašky

Plátěné sáčky na chléb jsou sice stylové a ekologické, ale ne vždy zabrání tomu, aby chléb nezvětral. Pokud nejíte chléb často, ponechání bochníku v plátěné tašce po dobu jednoho týdne může ve skutečnosti způsobit, že se rychleji zkazí. Doporučuje se jej jednoduše uchovávat v plastovém obalu, pokud jej pevně uzavřete a uložíte do chladného prostředí.

Nebojte se pečivo chladit

Chlad může ve skutečnosti pečivu poskytnout delší životnost. Vzhledem k tomu, že lednice zajišťuje konstantní teplotu, nemusíte se obávat výkyvů teplot, pokud je přes den tepleji nebo chladněji. Nejlepší je však použít tuto metodu jako krátkodobé řešení, protože nižší teplota může někdy způsobit krystalizaci škrobu, a tím se chléb stane méně měkkým a vláčným.

Úvodní obrázek: Pohled 111/Creative Commons Attribution 4.0, Zdroj: Insider.com