Je lednice skutečně nejlepším místem pro skladování potravin? Co do ní patří a co rozhodně ne

Lednička je hlavním místem pro skladování potravin. To je jasný, to už nás přece učili od dětství! Ale je tomu skutečně tak? Co vidíte, když otevřete dvířka od lednice – ovoce, zeleninu, sýry, omáčky, konzervované potraviny a dokonce i pečivo. Jakmile se něco zkazí, dospíváme k závěru, že prostě jen nadešel čas expirace a jídlo putuje do odpadkového koše. Ve skutečnosti je problém v tom, že většinu výrobků skladujeme špatně. Proto vám dnes přinášíme užitečné tipy, jak udržet jídlo co nejdéle čerstvé pomocí správného skladování.

Pečivo

Rozhodně neukládejte pečivo do lednice. Tam totiž rychle ztratí svou vlhkost, jež se bude při nízkých teplotách vypařovat. Zároveň pečivo nenechávejte v plastových sáčcích, jak máme všichni ve zvyku, plíseň jej dostane rychleji, protože celofán neumožňuje průchod vzduchu a vysoká vlhkost je ideálním útočištěm pro plísně. Vhoďte do něj proto hrst soli a ochranu před plísněmi máte zaručenou.

Čokoláda

Čokoládu je lepší skladovat na chladném místě, ale ne v lednici. Vysoké teplotní rozdíly sice nekazí chuť, ale vytváří ten nepříjemný bílý povlak, který nikdo z nás nemá rád.

Citrusové plody

Nechte je volně venku při pokojové teplotě. V chladu se totiž může většina vitamínů ztratit.

Avokádo

U avokáda je to trochu složitější, protože podmínky skladování závisí na zralosti potraviny. Zralé avokádo můžete uchovat v lednici, ale zelené nechte dozrát na stole při pokojové teplotě.

Okurky

Okurky se nejlépe skladují při pokojové teplotě. Pokud je necháte v lednici několik dní, nedojde sice k žádnému vážnému poškození, ale dlouhodobé skladování povede k rozkladu zeleniny.

Rajčata

Platí pro ně totéž. Nízká teplota narušuje jejich strukturu a zbavuje je jejich chuti i vůně. Nejlepší bude, když je budete uchovávat při pokojové teplotě v krabici nebo koši.

Vejce

U vajec je v podstatě jedno, kde je skladujete. Ať už je to lednice nebo spíž, důležité je zkontrolovat, zdali nemají žádné praskliny. V takovém případě je ihned použijte, protože v rozbitých vejcích se rychle rozmnožují bakterie.

Jak skladujete své potraviny vy? Dejte nám vědět své zkušenosti a vychytávky do komentářů a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.

Zdroj: sovkusom.ru