Jste si jisti, že kupujete kvalitní maso? Ověřte si to v našem seznamu tipů, jak správně vybrat dobré maso

Kvalitní maso můžeme poznat podle několika kritérií. Nejen barva je důležitá, ale i konzistence a to, čím bylo zvíře krmeno. Chceme-li vytvořit dobrý pokrm, potřebujeme kvalitní potraviny a u masa to platí obzvláště. Nestyďte se a klidně se ptejte v obchodě na informace, které vám nejlépe pomohou vybrat ten nejchutnější kousek.

Pevná konzistence

Možná se to zdá přesně naopak, ale dobře skladované maso poznáte podle toho, že je tuhé a pevné, protože chladný tuk by neměl být nikdy měkký. To platí i pro balené maso. Proto se nebojte vzít si maso v obchodě do ruky, tak nejlépe poznáte, zdali je dobré.

Barva

Barva masa je asi jedno z nejhlavnějších kritérií, kterými se řídíme při jeho výběru. Všimneme si jí na první pohled a je celkem jasné, že hnědé nebo zašedlé maso není to pravé. Barva kvalitního masa by vždy měla být jasná a červená po celém povrchu.

Jak bylo zvíře krmeno je důležité

Občas se takové informace vyskytují na obalu. Pokud ne, jediné, co zbývá, je zeptat se přímo řezníka. Věřte, že tento fakt je podstatný pro chuť masa. Odborníci tvrdí, že krávy, které jedly zelenou trávu, mohou svému masu poskytnout tu nejlepší chuť s vysokým obsahem tuku.

Co se chystáte vařit?

Ne každé maso je vhodné na všechny pokrmy. Nejdříve si promyslete, co se chystáte připravovat k jídlu. Levnější maso si například žádá delší zpracování, ale přesto se spíše doporučuje jídlo uvařit rovnou a poté jej skladovat v lednici. Odborníci doporučují kuřecí vývar z kostí a nemít obavy z nákupu celého kuřete, které si pak sami vykostíte. Získáte pěkné kousky na přípravu různých jídel.

Barva a obsah tuku

Následující tipy od profesionálních kuchařů vám pomohou vybrat nejlepší maso na vaření:

  • Maso, které je „mramorované“ tukem má hlubší chuť. Nicméně příliš mnoho takového tuku může způsobit, že maso bude tuhé. Proto musíte myslet na to, jaký pokrm chcete z masa připravovat, protože kusy s extrémním „mramorováním“ jsou vhodné například na tatarský biftek či carpaccio.
  • Tuk z mladých zvířat je bílý a postupem stáří žloutne. Odborníci se shodují na tom, že maso ze starších zvířat má hlubší chuť, ačkoli není tak měkké.
  • Tuková vrstva napomáhá při šťavnatosti masa.

Cena

Čím je maso levnější, tím obsahuje více slané vody. I když se to nezdá, ale vždy je rozumnější pořídit si menší kus dražšího a kvalitnějšího masa než větší kus plný vody. Jedna porce masa se odhaduje na 120-200 g v závislosti na druhu masa a typu připraveného pokrmu.

Nejlepší přítel řezník

Prohoďte pár slov s řezníkem ve vašem oblíbeném řeznictví. Dobré přátelské vztahy  vám zajistí drahocenné rady ohledně vašich nákupů.

BONUS: Maso v cizině

Výběr masa zvláště v cizině nemusí selhat kvůli špatné kvalitě, ale také kvůli náboženským a kulturním předpisům. Židé, muslimové a křesťané vždy rozdělovali zvířata na “čistá” a “nečistá”. Ta “nečistá” samozřejmě patří mezi ta, která se nesmí jíst. Existují domněnky, že takové rozlišování bylo způsobeno místními zemědělskými technologiemi nebo obavami z možných onemocnění, která se mohou šířit zvířecím masem.

zdroj: brightside.me