Kam se zbytky oleje ze smažení. Rozhodně ne do odpadu

Jak smažení, tak opékání na pánvi zpravidla končí se zbytkem určitého množství oleje, který bohužel máme tendence likvidovat v kuchyňském dřezu. Je to zvyk, o němž mnoho z nás ani neví, jak moc je nevhodný. Může totiž ucpat vodovodní potrubí a venku naopak způsobit problémy volně žijícím živočichům. Existují další jednoduché způsoby, šetrné k vaší kuchyni i přírodě, jak se přebytečného oleje z vaření zbavit.

Opětovně použijte olej na vaření

Pokud víte, že si v nejbližší době budete chystat smažené jídlo, ponechte si zbytky oleje na další použití. Prolijte jej přes kávový filtr nebo několikavrstvé plátno, abyste odstranili veškeré zbytky potravin. Poté uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte na tmavém místě. Pamatujte si, že opětovné použití můžete provést maximálně dvakrát.

Nalijte olej do nerecyklovatelné nádoby

Pokud se chcete oleje skutečně zbavit, počkejte, až vychladne, nalijte jej do nerecyklovatelné nádoby a uzavřenou ji vhoďte do popelnice.

Nechte olej ztuhnout

Abyste mohli olej vyhodit do koše, nechte jej vychladnout a poté vložte do misky nebo plechovky a uložte do mrazáku. Jakmile bude zcela tuhý, můžete jej vložit do odpadkového koše.

Použijte savé materiály

Pokud vám zbylo opravdu jen malé množství oleje, můžete jej zlikvidovat v odpadkovém koši. Nejlepší možností je, máte-li i nějaké staré hadry, utěrky nebo ručníky na vyhození. Na ně nalijte olej, který se krásně vstřebá, a vyhoďte do koše. Tak neriskujete, že by část oleje vytekla ze dna pytle.

Kombinujte olej s jiným materiálem

Před likvidací smíchejte olej s jiným absorpčním materiálem, například stelivem pro kočky, pískem nebo pilinami, který tekutinu lehce nasákne. Poté vyhoďte.

Odvezte jej do sběrného dvora

Najděte si nejbližší sběrný dvůr ve vašem okolí a vychladlý olej, uzavřený ve vzduchotěsné nádobě, odvezte. Sběrný dvůr už si poradí se správnou recyklací použitého oleje. Zpravidla jej mění na palivo, který se používá v mnoha typech motorových vozidel.

Obrázky: Freepik