Vědci zjistili, kolik úmrtí na rakovinu lze přímo připsat konzumaci alkoholu

Alkohol může člověku zničit život. Je jedním z faktorů, který vede k rakovině. Pravidelná konzumace alkoholu zvyšuje u žen riziko rakoviny dutiny ústní, hltanu, jícnu, hrtanu, jater nebo prsu. Odhaduje se, že 2 až 4 % všech druhů rakoviny jsou způsobeny přímo nebo nepřímo alkoholem. Otázkou však zůstává, kolik úmrtí na rakovinu lze přímo připsat konzumaci alkoholu? Vědci se rozhodli zjistit odpověď.

Počet úmrtí na přímou konzumaci alkoholu

Alkohol přispívá k přibližně 740 000 případům rakoviny ročně. Pokud si myslíte, že do této skupiny patří pouze lidé, kteří denně konzumují velké množství alkoholu, mýlíte se. Součástí tragické bilance jsou i lidé, kteří alkohol konzumovali s mírou, což naznačuje, že alkohol, byť v malém množství, škodí našemu zdraví.

Téměř polovinu případů rakoviny (346 000) způsobených konzumací alkoholu lze připsat množství nad 60 g denně. Například 330 ml piva obsahuje 11,9 g etylalkoholu, 500 ml piva obsahuje 18 g, sklenka vína 16,8 g a 50 ml vodky 16 g. Nemusíte však vypít 4 panáky vodky nebo 4 piva denně, abyste si poškodili zdraví. Vědci prokázali, že i mírné pití (méně než 10 g denně) může přispět k rakovině. Odhaduje se, že se do této skupiny ročně připojí desítky tisíc lidí.

Nebezpečí konzumace i malého množství alkoholu

Ne každý si je vědom nebezpečí konzumace i malého množství alkoholu. Mnoho lidí si stále nepřipouští, jak je alkohol škodlivý nebo že pivo či víno jsou také alkohol. Spousta z nich nebere v úvahu, kolik mají společného konzumace alkoholu a rakovina ve srovnání například s kouřením. Stačí se podívat na obaly cigaret, které velmi často ukazují tragické následky kouření. Autoři studie navrhují, že podobné změny by měly proběhnout také u etiket alkoholu, což by zvýšilo povědomí veřejnosti.

Úvodní obrázek: Shutterstock, ZDROJ: thelancet.com