Koronavirus a potraviny: Jaká obecná pravidla bychom měli dodržovat při práci s jídlem

Propuknutí koronavirové pandemie vyvolává nové obavy ohledně našeho stravování. Trávení většího času doma také znamená více vaření a svačinek. Jsou některé potraviny lepší a bezpečnější než jiné? Dnes se pokusíme zodpovědět několik otázek týkajících se bezpečného stravování v období koronaviru.

Ovoce a zelenina

Čerstvé produkty jsou vždy skvělou volbou pro zdravé občerstvení. Nezapomeňte, že každý člověk potřebuje každý den pět porcí zeleniny a ovoce, a to dokonce i během pandemie. Před jejich konzumací je ale potřeba dodržet určité pokyny související s bezpečností potravin:

  • Poškozená nebo pohmožděná místa odřízněte a poté plody opláchněte pod čistou tekoucí vodou
  • Produkty i se slupkou pořádně vydrhněte čistým kartáčkem, například meloun nebo brambory
  • Vše pečlivě vysušte čistým papírovým ručníkem nebo čistým hadříkem

Pečivo

Nejsou známy žádné důkazy o tom, že by se koronavirus měl šířit prostřednictvím potravin, jako je například pečivo. Při domácím pečení vždy dodržujte obecná pravidla pro bezpečnost – před přípravou jídla si umyjte ruce, pokrmy připravujte v čistém prostředí a nikdy nejezte ani neochutnávejte syrové těsto.

Balené potraviny

Existuje tolik balených potravin, na kterých si pochutnáváme, jak si můžeme být jisti, že nejsou kontaminovány COVID-19? Neexistuje žádný způsob, jak zjistit, zdali je obal pokryt virem, ale pokud ano, pomocí následujících kroků se můžeme vyhnout nakažení. Pamatujte, že na kartonu vydrží virus 24 hodin, na plastu 2 – 3 dny.

  • Při nakupování si často dezinfikujte ruce a nedotýkejte se obličeje, abyste snížili riziko přenosu viru
  • Jakmile dorazíte domů z nákupu, buď můžete uložit potraviny do jiné, čisté nádoby, nebo do plastového sáčku
  • Pokud je to možné, obal můžete otřít dezinfekčním ubrouskem

Dovoz jídel

Kontakt s kurýrem může být určitým rizikem, proto dodržujte správnou hygienu rukou a v tomto případě dostatečnou vzdálenost.

Obecná pravidla pro bezpečnost potravin

Koronavirus je respirační virus, nikoli patogen z potravin. Přestože ale v tuto chvíli neexistuje žádný důkaz o tom, že by se COVID-19 měl přenášet jídlem, je vhodné dodržovat obecná pravidla při pořizování a manipulaci s potravinami.

  • Zkuste omezit výlety do obchodu
  • Nákupní vozíky a poklady jsou vysoce dotekové, takže před použitím vše dezinfikujte
  • Před i po nákupu si myjte ruce minimálně 20 vteřin nebo použijte dezinfekční přípravek na ruce na bázi alkoholu, obsahující alespoň 60% alkoholu, v žádném případě se nedotýkejte svého obličeje
  • Zahrňte do svého jídelníčku více zdravého občerstvení, jako je zelenina, ovoce, ořechy, nízkotučné mléčné výrobky a celozrnné výrobky a pijte hodně čisté vody

Obrázky: Freepik