Křupavé hranolky ze sladkých brambor a bez nezdravého smažení. Vyzkoušejte fígl šéfkuchaře

Jste zastánci zdravé stravy, ale zároveň si rádi pochutnáte na křupavých hranolkách? Pokud ano, jistě raději volíte možnost připravovat si hranolky ze sladkých brambor v troubě, než v rozpáleném oleji, který ze zdravé pochoutky dělá kalorickou bombu. Jenže z trouby často vytáhnete jen povadlé, vlhké proužky brambor, které do křupavých hranolek mají hodně daleko. Naštěstí se i s tím dá něco dělat.

Příčina ochablých hranolek

Důvod, proč jsou vaše hranolky ze sladkých brambor spíše mokré a povadlé, než pevné a křupavé, je především v nastavení trouby nebo příliš nízké teplotě. Je také dost dobře možné, že používáte příliš mnoho olivového oleje. Zkuste následující tipy a získejte křupavé hranolky, po kterých toužíte.

Režim horkého vzduchu

Vždy se ujistěte, že je vaše trouba nastavena na horkovzduch. Tímto způsobem je horký vzduch vyfukován přes celou troubu a hranolky tak budou propékány ze všech stran. Nejlepší je nastavit troubu na 225 stupňů.

Olej s vysokým bodem zakouření

Nikdy nezapomeňte volit olej s vysokým kouřovým bodem. V podstatě to znamená, že olej zvládne vydržet vysoké teploty bez vzplanutí. Vhodné jsou především pro smažení. Mezi nejlepší oleje s vysokým kouřovým bodem patří olivový olej, slunečnicový, kokosový nebo i arašídový olej. Smíchejte jednu polévkovou lžíci oleje s 500 g hranolků ve velké misce a ujistěte se, že je každý kus obalen vrstvou oleje.

Hranolky prohazujte

Jakmile dáte olejem obalené hranolky do správně nastavené trouby, nezapomínejte je prohazovat a otáčet každých deset minut.

Sledujte čas

Ve většině případů jsou hranolky hotové po 25 minutách, ale někdy to může trvat o něco déle. Vždy pečlivě sledujte čas, aby byly hranolky akorát.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Womenshealthmag.com