Květák a brokolice jsou druhy zeleniny vhodné na vaření, pečení, smažení i syrové. Ovšem obě varianty člověku nedají spát. Jde totiž o otázku, která z nich je zdravější? Květák nebo brokolice? Zde uvádíme všechna fakta o obou.
Brokolice
Největší výhodou brokolice je, že je plná živin, jež jsou zdravé pro naše srdce a hladinu cukru v krvi. Má nízký obsah kalorií, ale vysoký podíl vlákniny, díky čemuž se budete cítit delší dobu sytí. Zároveň obsahuje překvapivé množství bílkovin. Brokolice navíc poskytuje našemu zdraví spoustu výhod:
- Snižuje špatný cholesterol díky vysokému obsahu vlákniny
- Zlepšuje zdraví očí
- Je dobrá pro kosti, protože je plná vápníku a hořčíku
Nutriční hodnoty brokolice na 100 g
- Kalorie: 33
- Bílkoviny: 2,8 g
- Sacharidy: 7 g
- Vláknina: 2,6 g
- Vápník: 47 mg
- Železo: 0,7 mg
- Vitamín C: 89,2 mg
Květák
Květák je také plný zdravých látek pro naše zdraví. Zejména se jedná o vitamín C, vitamín K, vápník, draslík a vlákninu. Mezi další zdravotní výhody patří:
- Je plný antioxidantů, jež chrání naše buňky před cizími útočníky, záněty a pomáhají při regeneraci buněk, kromě toho zpomalují růst rakoviny
- Pomáhá při hubnutí díky nízkému obsahu kalorií
Pixabay
Nutriční hodnoty na 100 g
- Kalorie: 24
- Bílkoviny: 1,9 g
- Sacharidy: 5 g
- Vláknina: 2 g
- Vápník: 22 mg
- Železo: 0,4 mg
- Vitamín C: 48,2 mg
Co je zdravější?
Přestože oba druhy zeleniny obsahují málo kalorií a jsou plné dobrý živin, jako jsou bílkoviny a vitamíny, musíme potvrdit, že brokolice je o něco zdravější než květák. Je to především kvůli vyššímu obsahu vápníku, vlákniny a vitamínu K.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Margriet.nl