Květák a brokolice. Který druh zeleniny je zdravější a proč

Květák a brokolice jsou druhy zeleniny vhodné na vaření, pečení, smažení i syrové. Ovšem obě varianty člověku nedají spát. Jde totiž o otázku, která z nich je zdravější? Květák nebo brokolice? Zde uvádíme všechna fakta o obou.

Brokolice

Největší výhodou brokolice je, že je plná živin, jež jsou zdravé pro naše srdce a hladinu cukru v krvi. Má nízký obsah kalorií, ale vysoký podíl vlákniny, díky čemuž se budete cítit delší dobu sytí. Zároveň obsahuje překvapivé množství bílkovin. Brokolice navíc poskytuje našemu zdraví spoustu výhod:

  • Snižuje špatný cholesterol díky vysokému obsahu vlákniny
  • Zlepšuje zdraví očí
  • Je dobrá pro kosti, protože je plná vápníku a hořčíku

Nutriční hodnoty brokolice na 100 g

  • Kalorie: 33
  • Bílkoviny: 2,8 g
  • Sacharidy: 7 g
  • Vláknina: 2,6 g
  • Vápník: 47 mg
  • Železo: 0,7 mg
  • Vitamín C: 89,2 mg

Květák

Květák je také plný zdravých látek pro naše zdraví. Zejména se jedná o vitamín C, vitamín K, vápník, draslík a vlákninu. Mezi další zdravotní výhody patří:

  • Je plný antioxidantů, jež chrání naše buňky před cizími útočníky,  záněty a pomáhají při regeneraci buněk, kromě toho zpomalují růst rakoviny
  • Pomáhá při hubnutí díky nízkému obsahu kalorií

Nutriční hodnoty na 100 g

  • Kalorie: 24
  • Bílkoviny: 1,9 g
  • Sacharidy: 5 g
  • Vláknina: 2 g
  • Vápník: 22 mg
  • Železo: 0,4 mg
  • Vitamín C: 48,2 mg

Co je zdravější?

Přestože oba druhy zeleniny obsahují málo kalorií a jsou plné dobrý živin, jako jsou bílkoviny a vitamíny, musíme potvrdit, že brokolice je o něco zdravější než květák. Je to především kvůli vyššímu obsahu vápníku, vlákniny a vitamínu K.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Margriet.nl