Metabolická dieta – výhody i nevýhody toho typu stravování

Lidé, kteří chtějí zhubnout, mají spoustu možností. Některé metody ale nejsou efektivní a neprospívají vašemu zdraví. Americká poradkyně pro výživu Diane Kressová vyvinula nový nutriční systém a napsala knihu nazvanou Metabolism Miracle. Vysvětlíme vám výhody a nevýhody tohoto typu stravování. Diane Kressová pracuje s mnoha pacienty a pomáhá jim bojovat proti obezitě a léčí jejich diabetes II. typu. Její kniha je založena na osobních zkušenostech, vědeckých poznatcích a lékařských faktech.

Dva typy metabolismu

Při dietě funguje tělo v režimu přežití a snaží se zachránit každou kalorii. Jeho hlavním cílem je zabránit tomu, aby organismus trpěl hladem. Když snížíte množství konzumovaných potravin, tělo utlumí metabolismus, aby šetřilo energii. Cílem popisované diety je obnovit činnost některých orgánů, především slinivky břišní a jater. Ty začnou pracovat správným způsobem a vyrovnají náš metabolismus. Kressová rozlišuje dva typy metabolismu A – pravidelný, který mají štíhlí lidé a B, který mají lidé s nadváhou. Obézní lidé nejsou schopni odbourat glukózu a jejich buňky hromadí tuk se zvýšenou intenzitou.

Štíhlí lidé mají metabolismus typu A a s váhou nemívají žádné problémy.

Bludný kruh, kdy nezhubnete 

Zdá se, že snížení kalorií by mělo vést ke snížení hmotnosti, ale to není pravda. Náš metabolismus totiž závisí na inzulínu. Ten zodpovídá za množství glukózy v krvi. Nadměrné množství inzulínu způsobuje, že jíte více cukru. Také se vylučuje glykogen z jater, což vede k nárůstu glukózy v krvi. Tukové buňky začnou aktivně ukládat tuk. Proto se vytváří bludný kruh: jíte sladkosti, abyste zvýšili hladinu inzulínu, což má za následek ještě chuť na  sladkosti. Pokud odmítáte konzumovat sladkosti nebo glukózu, přebytek nevyčerpaného inzulínu vám způsobí silný pocit hladu. Takže s tímto metabolismem je těžké hubnout. Strava podle Kressové je navržena tak, aby restartovala nefunkční metabolismus. Zahrnuje 3 hlavní etapy. Cílem je, aby slinivka přestala produkovat neuvěřitelné množství inzulinu. Jde o stravu s nízkým obsahem sacharidů.

Nadprodukce inzulínu vytváří chuť na sladké a jste v začarovaném kruhu. Dortíky si proto musíte odepřít.

zdroj: brightside.me

Ve čtení článku pokračujte na další stránce