Ryba na Štědrý den nesmí chybět. Konkrétně jedné se však raději vyhněte, jinak si zaděláte na zdravotní potíže

Na Štědrý den je vždy slavnostní stůl zaplněn lahodnými pokrmy, na něž netrpělivě čekáme po celý rok. Ve většině českých domácností nesmí chybět především ryba. Ačkoli je nejoblíbenějším druhem kapr, často jej nahrazujeme jinými rybami. Velice populárním se stal pangasius. Tomu je však dobré se z velmi dobrého důvodu vyhnout. Proč?

Pangasius, co je to za rybu?

Pangasius je tropická sladkovodní ryba, jejímž přirozeným prostředím jsou řeky v jihovýchodní Asii, konkrétně povodí Mekongu. Dospělé vzorky dosahují délky až 80 cm a váží od 10 do 30 kg. Vyznačuje se dvěma charakteristickými hřbetními ploutvemi pokrytými malými trny.

Tento druh je chován především pro obchod, a proto má značný význam pro ekonomiku. Ryba nemá charakteristickou vůni ani chuť. Nemá také žádné kosti. Její maso je libové a obsahuje velmi malé množství omega-3 mastných kyselin. Obsahuje také minimální dávky vitamínu D, vápníku a hořčíku a zcela postrádá vitamín A.

Z hitu se stává odpadní ryba

V Česku se pangasius těší poměrně velké popularitě, která je podmíněna především jeho nízkou cenou. Je dychtivě kupován během celého roku, zvláště v období Vánoc, kdy jím domácnosti často nahrazují kapra. To je způsobeno jemným masem, absencí bahenní chuti a kostí. Navzdory těmto faktorům je to však ryba, která má špatnou pověst.

Nepříznivé názory jsou spojeny především s nevhodnými podmínkami, ve kterých se pangasiové chovají. Obecně se jedná o přeplněné a silně znečištěné bazény, které nenabízejí dobré podmínky pro přirozený růst. To se promítá do potřeby používat četné látky, které stimulují tření a udržují dospělé a mladé potěry ve správném stavu. Nyní představuje určitá zdravotní rizika, protože v mase pangasia bylo nalezeno mnoho škodlivých látek.

Úvodní obrázek: Jagro/Creative Commons/Attribution3.0, Zdroj: Agenciasinc.es, Porady.interia.pl