Nejčastější chyby v úklidu kuchyně, kterými si snadno můžete zničit chuť jídla

Už jste někdy při vaření ochutnali jídlo a zjistili, že i přestože jste dodržovali daný recept krok po kroku, jídlo nechutná moc dobře? Na vině mohou být vaše čistící zvyky. Vaření vyžaduje přípravu, čas a úsilí, jenže veškerá snaha může být zmařena špatným úklidem, který negativně ovlivní chuť pokrmu. Pokud se ale budete vyvarovat chyb z následujícího seznamu, vždy si pochutnáte.

Zbytky v troubě

Jakmile v naší troubě během pečení vyteče šťáva nebo praskne buchta, většinou v ní tyto zbytky necháváme s tím, že je někdy vyčistíme. Myslíme si, že to ničemu neublíží, uklidíme-li je později, ale opak je pravdou. Zbytky potravin se budou i nadále připékat a mohou vyvolat pachy, které ovlivňují chuť a vůni jídla, které pečeme v troubě později.

Příliš mnoho čistícího prášku do myčky

Použití většího množství, než je nutné, může myčce znemožnit zcela opláchnout nádobí uvnitř. Na talířích a sklenicích  vám mohou zůstat zbytky čistícího prostředku, které by mohly zkazit chuť jakéhokoliv jídla. Používejte tedy přesně tolik mycího prostředku, kolik je doporučeno.

Dostatečně neoplachujete kuchyňský povrch

Většina čističů, které používáte na kuchyňský povrch, se nemusí oplachovat vodou, ale některé ano! Kdykoliv používáte bělící roztok, ujistěte se, že jste povrch důkladně omyli vodou.

Lis na česnek ukládáte do myčky

Ukládání lisu na česnek do myčky na nádobí vám nezajistí takové vyčištění lisu, v jaké doufáte. Vždy je lepší, umyjete-li si ho v ruce pomocí starého zubního kartáčku, abyste si byli jistí, že jste dostali ven veškeré zbytky česneku.

Příbory míří stejným směrem

Pokud veškerý příbor v myčce míří stejným směrem, nikdy se nemusí zcela umýt. Lžíce mají tendenci se shromažďovat lopatkami do sebe, co znamená, že myčka nebude schopná vyčistit prostor mezi nimi. Místo toho vkládejte příbory do košíku střídavě, abyste si byli jistí, že se nebudou shlukovat dohromady.

Litinové nádobí ukládáte do myčky

K tomu patří pouze velké NE! Myčka rychle odstraní vnější vrstvu litinové pánve a bude tak vařit nerovnoměrně. Navíc sloupaná část bude náchylnější k připalování, což jistě ovlivní chuť dalších pokrmů.

Nádoby na potraviny je třeba důkladně umývat

Plastové skladovací nádoby na potraviny mohou snadno absorbovat barvy a vůně některých potravin a některé z nich přenést i na další potraviny. Do nádoby stříkněte bílý ocet a dolijte vodou. Nechte působit a umyjte obvyklým způsobem.

Mytí zahradního grilu

Grilování na roštu, který je pokrytý spáleným dřevem a zbytky jídla rozhodně ovlivní chuť připravovaného pokrmu. Ujistěte se proto, že před každým použitím otřete rošt. Zkuste použít polovinu cibule, napíchněte ji na vidlici a čistěte s ní grilovací rošt. Nezanechá žádné stopy.

Z kávovaru je třeba odstranit vodní kámen

Chcete-li si vychutnat lahodnou chuť a vůni čerstvé kávy, ujistěte se, že jednou za čas odstraníte vodní kámen z kávovaru. Minerály z vody se mohou v průběhu času začít usazovat na vnitřní straně stroje, což ovlivňuje chuť kávy. Naplňte tedy vodní nádržku kávovaru vodou s octem a pusťte kávovar. Bez filtru a kávy samozřejmě! Poté pusťte kávovar nejméně 2x pouze s čistou vodou, abyste zlikvidovali zbytky octa.

zdroj: www.onegoodthingbyjillee.com