Nikdy nejezte jídlo, na kterém seděla moucha. Hrozí zdravotní rizika

Lidé se dělí na dvě skupiny – na ty, kteří jídlo okamžitě zahazují, jakmile se ho hmyz jen dotkne, a na ty, kteří jej pouze odeženou rukou a směle jedí dál. Přestože se zdá, že jsou tito malí tvorové neškodní a na vašem pokrmu nezpůsobili žádnou pohromu, opak je pravdou. Mohou představovat vážné problémy.

Mohou jídlo infikovat svými slinami

Mouchy se krmí tím, že absorbují jídlo malými trubicovitými ústy. Kvůli jejich tvaru potřebují z každého jídla vytvořit tekutinu. V takovém případě povrch důkladně změkčí svými slinami, tudíž na vaše jídlo přenesou vše, co předtím konzumovali, například výkaly.

Mohou naklást vajíčka

Vaše jídlo může poskytnout dokonalé hnízdo pro muší vejce. Po chvíli se vyvinou larvy, které se pak mohou infikovat nejrůznějšími bakteriemi. Proto nikdy nenechávejte jídlo odkryté po delší dobu.

Bakterie z nohou a křídel

Na potraviny se mohou nanést bakterie z muších nohou a křídel, které na sobě nosí spoustu patogenů. Dle studií mouchy za sebou zanechávají celé kolonie mikroorganismů při každém kroku. To znamená, že dokáží nakazit cokoli, čeho se jen dotknou.

Mohou nést více než 60 nemocí

Obyčejné domácí mouchy mohou šířit nejméně 60 nemocí pouhým plazením se po odpadcích a zbytcích jídla. Mohou přenášet například úplavici, choleru nebo dokonce malomocenství.

Obrázky: Pixabay