Neomezená úroda šťavnatých jahod po celý rok. Naučte se je pěstovat ve skleníku

Pokud patříte do skupiny lidí, kteří milují červené a sladké jahody, máme pro vás tip, jak je pěstovat po celý rok a užívat si jejich lahodnou chuť. Díky tomuto triku můžete ušetřit peníze a dopřát si čerstvé jahody, kdykoli budete mít chuť. Už žádné předražené ovoce z obchodů mimo sezónu.

Trik pro pěstování jahod po celý rok

Pokud jste si někdy chtěli vypěstovat vlastní jahody a vychutnávat si je po celý rok, máme pro vás řešení. Oceníte jej zejména proto, že se na trhu jahody často prodávají za přemrštěné ceny. Nejlepší způsob, jak mít dobré šťavnaté jahody, je pěstovat je ve skleníku.

Jak zasadit jahody do skleníkové půdy?

Výsadba jahod do skleníkové půdy je nejpraktičtějším řešením pro celoroční sklizeň jahod. Pokud například vysadíte semínka v prosinci, můžete plody sklízet už od března do listopadu, až do prvních mrazíků. Rostliny jahodníku by měly být vysazeny na optimálním místě, mají rády kyselou až neutrální půdu bohatou na humus a organickou hmotu a preferují propustnou zeminu.

Jahody také milují hlínu bohatou na hnojiva a jíl s mírným klimatem. Pro ideální kvetení jahod je důležité nainstalovat odkapávací kanály s vodou a hnojivy, aby vyhovovaly potřebám ovoce. Pamatujte, že jahody také potřebují dostatek světla.

Jak pěstovat jahody nad zemí ve skleníku

Chcete-li pěstovat jahody v nadzemním skleníku, musíte jahodník zasadit do pytlů se zeminou a směsí kokosového vlákna a borové kůry. Jahody lze umístit do květináčů na okapy asi 2 metry nad zemí a pak je pravidelně zalévat, protože jahody jsou velmi žíznivými ovocem.

Když pěstujete jahody ve skleníku, mohou rostliny při dobré péči plodit po celý rok. Různé odrůdy jahod, které nejsou citlivé na světlo, mohou kvést po celý rok bez přerušení. Jahody by se měly pěstovat při teplotě 10 – 23 stupňů v noci a 18 – 22 přes den.

Sklízení a skladování jahod

Odrůd jahod je spousta a podle jejich vlastností je lze sklízet od května do konce června. Pro sklizeň prvních jahod je třeba je sbírat brzy ráno po první rose. Jemně tahejte za stonky a dávejte pozor, abyste je nepoškodili pro další plození. Když jsou jahody zralé, jejich trvanlivost je velmi omezená. Pro dobré skladování je uložte do lednice nebo do mrazáku. Nejlépe je snězte ještě čerstvé.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Santeplusmag.com