Hypotenze neboli nízký krevní tlak: Potraviny, které konzumovat pro jeho zdravé navýšení

Nízký krevní tlak, známý také jako hypotenze, je stav, kdy krev protéká krevními cévami při tlaku nižším, než je obvyklé. Podle doktorky Jillian Kubala existují dvě měření krevního tlaku ve stěnách tepen – systolický (velký) a diastolický (malý). Systolický je tlak, kdy se srdce stahuje, a diastolický je tlak mezi údery srdce. Obě hodnoty zaznamenávají krevní tlak v milimetrech rtuti (mm Hg). Neexistuje žádný uznávaný standard pro nízký krevní tlak, ale odborníci uvádějí hodnotu nižší než 90/60 mm Hg jako hypotenzní.

Příznaky nízkého krevního tlaku

Mnoho lidí s hypotenzí nevykazuje žádné příznaky. Hypotenze je problémem pouze tehdy, když orgány nezískávají dostatek okysličené krve. V takovém případě mohou pacienti zaznamenat symptomy, jako jsou:

  • Závratě nebo motání hlavy
  • Cestovní nevolnost
  • Slabost
  • Dehydratace a neobvyklá žízeň
  • Rozmazané vidění
  • Únava
  • Rychlé, mělké dýchání
  • Studená a bledá pokožka
  • Deprese
  • Nedostatek koncentrace

Pro zvýšení krevního tlaku je vhodné konzumovat některé potraviny a nápoje.

Sůl

Sůl ovlivňuje hormony, které řídí rovnováhu tekutiny v těle. Vysoký příjem soli může zvýšit krevní tlak. Mezi způsoby, jak to udělat, patří:

  • Do sklenice vody dejte špetku soli
  • Přidejte další sůl do potravin
  • Jezte slané svačiny, jako jsou solené ořechy

Potraviny bohaté na vitamín B12 a kyselinu listovou

Podle odborníků může nedostatek vitamínu B12 a kyseliny listové způsobit anémii vedoucí k hypotenzi. Nedostatek těchto základních živin se provádí krevním testem. Potraviny s vitamínem B12:

  • Maso
  • Vejce
  • Ryby
  • Mléčné výrobky, jako je mléko a sýr
  • Cereálie a rostlinná mléka

Potraviny s obsahem kyseliny listové:

  • Zelená listová zelenina
  • Brokolice
  • Luštěniny
  • Vejce
  • Červená řepa
  • Citrusové plody
  • Ořechy
  • Semena
  • Játra

Pijte dostatek tekutin

Krevní tlak může klesnout, pokud jste dehydratovaní. Je nezbytné udržovat dostatečnou hladinu tekutin pitím čisté vody a jiných nápojů, nejlépe neslazených. Starší lidé se mohou rychleji dehydratovat, takže by měli pít častěji.

Potraviny a nápoje s obsahem kofeinu

Mohou způsobit zvýšení krevního tlaku. Studie o účincích kofeinu na krevní tlak jsou však neprůkazné. Výzkumy ukazují, že káva dočasně zvyšuje krevní tlak pouze u lidí, kteří ji nepijí pravidelně. Další potraviny a nápoje obsahující kofein:

  • Čokoláda
  • Čaj
  • Kakao
  • Některé nealkoholické nápoje a energetické nápoje

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: medicalnewstoday.com