Jaká lepší kombinace může být než červené ryby se smetanovou omáčkou s bylinkami? Takový pokrm vždy krásně voní a je velmi jemný. Dneska vám přinášíme recept na pečeného lososa v troubě, ale stejným způsobem můžete připravovat i jiné ryby. Použitá smetana by měla obsahovat 10 – 11% tuku a bylinky by měly být ideálně čerstvé, ale mohou být i sušené. Sůl použijte nejlépe mořskou. Mezi vhodné přílohy patří rýže, vařené brambory se zeleninou nebo těstoviny tagliattelle. Patříte-li mezi typy lidí, kteří rádi zkoušejí nové věci, a to i na Vánoce, tento recept je přímo pro vás.
Ingredience
- 800 g filet z lososa
- 1 ČL soli
- ½ ČL mletého černého pepře
- ½ citrónu
- 300 ml smetany
- 3 ks vaječného žloutku
- 2 ČL hořčice Dijon
- 10 g bazalky
- 10 g kopru
- 10 g petrželky
- 10 g estragonu
Příprava
Rybí filety nakrájejte na šířku asi 4 – 5 cm. Vložte do mělkého pekáčku těsně vedle sebe. Osolte, opepřete a zakápněte citrónem.
Rozšlehejte žloutky vidličkou a přidejte k nim smetanu, která by měla mít pokojovou teplotu. Dále vmíchejte nasekanou zeleninu a najemno nastrouhanou citrónovou kůru. Přidejte hořčici a důkladně promíchejte.
Přelijte lososa krémovou omáčkou a vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečte asi 20 – 25 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Smetanová omáčka může být také ochucena nastrouhaným křenem, kari, šafránem nebo koriandrem. Vyzkoušejte jakoukoliv variantu a najděte si tu svou nejoblíbenější.
zdroj: sovkusom.ru