Rádi byste podávali na Vánoce rybu, ale kapr vám moc nevoní? Zkuste tento recept na lososa, který dodá vaší štědrovečerní večeři jemnost, originalitu a úžasnou chuť

Jaká lepší kombinace může být než červené ryby se smetanovou omáčkou s bylinkami? Takový pokrm vždy krásně voní a je velmi jemný. Dneska vám přinášíme recept na pečeného lososa v troubě, ale stejným způsobem můžete připravovat i jiné ryby. Použitá smetana by měla obsahovat 10 – 11% tuku a bylinky by měly být ideálně čerstvé, ale mohou být i sušené. Sůl použijte nejlépe mořskou. Mezi vhodné přílohy patří rýže, vařené brambory se zeleninou nebo těstoviny tagliattelle. Patříte-li mezi typy lidí, kteří rádi zkoušejí nové věci, a to i na Vánoce, tento recept je přímo pro vás.

Ingredience

  • 800 g filet z lososa
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL mletého černého pepře
  • ½ citrónu
  • 300 ml smetany
  • 3 ks vaječného žloutku
  • 2 ČL hořčice Dijon
  • 10 g bazalky
  • 10 g kopru
  • 10 g petrželky
  • 10 g estragonu

Příprava

Rybí filety nakrájejte na šířku asi 4 – 5 cm. Vložte do mělkého pekáčku těsně vedle sebe. Osolte, opepřete a zakápněte citrónem.

Rozšlehejte žloutky vidličkou a přidejte k nim smetanu, která by měla mít pokojovou teplotu. Dále vmíchejte nasekanou zeleninu a najemno nastrouhanou citrónovou kůru. Přidejte hořčici a důkladně promíchejte.

Přelijte lososa krémovou omáčkou a vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečte asi 20 – 25 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Smetanová omáčka může být také ochucena nastrouhaným křenem, kari, šafránem nebo koriandrem. Vyzkoušejte jakoukoliv variantu a najděte si tu svou nejoblíbenější.

zdroj: sovkusom.ru