Rozdíly mezi paprikami. Každá se při vaření hodí na něco jiného

Kapie se prodávají v několika barevných provedeních – mohou být zelené, červené, oranžové nebo žluté. Všechny jsou ze stejné rostliny, ale barva určuje čas výsadby, stupeň zralosti a rozdíly ve složení vitamínů. Jednoznačná odpověď, která z paprik je lepší, neexistuje, ale když víte, jaké má každá z nich vlastnosti, můžete si sami  vybrat svou nejoblíbenější. Při výběru papriky je třeba zvážit, jaké jídlo z ní budete vařit. Zatímco jsou všechny odrůdy vhodné na přípravu salátů, pouze červené a žluté jsou dobré k vaření teplých jídel. Zde jsou hlavní rozdíly mezi zelenými, červenými a žlutými paprikami, které byste měli znát.

Zelené papriky

Jelikož nejsou zelené papriky ještě zcela zralé, mají více hořkou chuť než ostatní druhy. Ovšem na druhou stranu jsou nejméně kalorické a mohou se pyšnit protirakovinnými vlastnostmi.

Žluté a oranžové papriky

Italští vědci provedli studii, která se snažila určit, jaký druh paprik lidé považují za nejsladší. Většina respondentů se přikláněla ke žlutým paprikám. Ve skutečnosti se však většina cukru nachází v červených. Žluté papriky nám mohou nabídnout služby, jako je lepší pružnost krevních cév a posílení jejich stěn a množství draslíku a fosforu. Oranžové papriky mají vyšší obsah alfa, beta a gama karotenu ve srovnání s ostatními druhy.

Červené papriky

Červené papriky jsou plně vyzrálé papriky, takže jsou velmi charakteristické svou sladkou vůní. Mají nejvíce kyseliny askorbové a vitamínu A. Kus červené papriky tedy uspokojí asi polovinu denní potřeby vitamínu A, kdežto u zelené papriky je tomu jen z pouhých 5%. Červené papriky přispívají k hubnutí, takový je alespoň závěr vědců z USA. Jak se ukázalo, červené papriky obsahují látky, které urychlují metabolické procesy v těle, což vede k odbourávání tuků.