Mykologové doporučují: Správné skladování hub, aby vydržely co nejdéle čerstvé a chutné

Houby jsou nezbytnou součástí mnoha kuchyní. Najít je můžete ve spoustě chutných receptech, hodí se do těstovin, zdravých mís, vegetariánských burgerů atd. Bohužel, při nesprávném skladování vám vydrží jen několik málo dní. Po chvíli se stanou slizkými, vrásčitými a rozhodně nevzbuzují chuť je jakkoli konzumovat. Když ale budete vědět, jak je správně ukládat, mohou vám dělat radost delší dobu.

Nejlepším úložištěm je lednice

Houby skladujte jedině v chladu. Proto je nejlepším úložištěm lednice. Teď ale záleží, koupili jste si houby v obchodě nebo si je přinesli z lesa? Pokud jste si je přinesli z obchodu zabalené v plastové nádobě, nechte je tak a uložte rovnou do chladničky. Zpravidla byste je měli zpracovat do jednoho týdne, popřípadě se řiďte pokyny na obalu.

Dopřejte houbám trochu vzduchu

Pokud jste si pořídili houby sypané nebo si je sami nasbírali, vložte je do malé misky nebo nádoby a zakryjte plastovým obalem. Nikdy nepoužívejte uzavíratelné dózy, a to z jednoho prostého důvodu – houby potřebují dýchat. Dopřejte jim trochu vzduchu. Za tímto účelem do víka vytvořte několik malých otvorů, například pomocí párátka nebo jehly. Poté teprve uložte do lednice a spotřebujte do jednoho týdne.

Zabalte je a uložte do sáčku

Houby také můžete zabalit do papírových ručníků a vložit do papírového nebo plastového sáčku tak, aby horní část zůstala mírně otevřená. Je to ze stejného důvodu jako u předchozího bodu. Houbám musíte dopřát vzduch. Opět umístěte do chladničky a zpracujte do jednoho týdne.

Úvodní obrázek: Peachyeung316/Creative Commons/Attribution 4.0, Zdroj: Eatthis.com