Strava pacientů se syndromem dráždivého tračníku. Jídla, kterým se vyhnout obloukem

Vhodná strava pro člověka se syndromem dráždivého tračníku je velice individuální. V zásadě však existuje řada potravin a přísad, které se ukázaly v rámci tohoto onemocnění jako kritické. Konstantní bolest břicha, plynatost, průjem a zácpa, to je jen několik příznaků, s nimiž se potýkají pacienti trpící syndromem dráždivého tračníku. Prvním krokem ke zlepšení je rozhodně změna stravy. Co je povoleno a co nikoli?

Tuk

Pokud konzumujete hodně tuků, bráníte správnému pohybu střev. Konkrétně to znamená, že transportní funkce a vyprazdňování žaludku jsou zpomaleny a jídlo zůstává v obou orgánech delší dobu. Výsledkem je pak plynatost a bolesti, jejichž závažnost se může u jednotlivých pacientů lišit.

Vláknina

Vláknina je bobtnající látka, která způsobuje, že se střevní svaly během trávicího procesu natahují. Nervový systém střeva okamžitě reaguje na tento strečinkový podnět stahů, takže obsah střev pochoduje dále a průchod tímto orgánem se zrychluje. Mnoho pacientů, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku, již normální stimul roztažení považuje za bolestivý. Proto je dobré omezit i příjem vlákniny, který tento proces jen podporuje.

Kritické potraviny

Některá jídla mohou syndrom dráždivého tračníku jen zhoršit. Mezi ně patří:

  • Cibule
  • Pórek
  • Různé druhy zelí
  • Luštěniny
  • Datle
  • Banány
  • Hrozny
  • Rozinky

Zcela novým přístupem je speciální strava vyvinutá v Austrálii, která přesně stanoví, co by pacienti se syndromem dráždivého tračníku měli jíst a čeho je třeba se vyvarovat.

Oproti tomu rostlinné složky, včetně kmínu, fenyklu nebo anýzu, mohou pozitivně podporovat stravu syndromu dráždivého tračníku zmírněním příznaků. Tyto účinné látky můžete svému tělu dodávat například ve formě čajů.

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Liebscher-bracht.com