Jsou smažené hranolky skutečně zdraví nebezpečné? Jejich vliv na lidské tělo byl vědecky studován

Běžně se říká, že smažené výrobky jsou pro lidské zdraví naprostým zlem, dokonce zvyšují riziko předčasného úmrtí. Jak je to tedy doopravdy? Musíme se smaženým pokrmům vyhýbat obloukem nebo si můžeme dovolit občas zhřešit? Pokud si dopřáváte velké množství hranolek, raději se zastavte.

Vliv smažených pokrmů na lidské zdraví

Byly provedeny studie s cílem odhalit účinek smažených hranolek na lidské zdraví. Výzkum byl proveden na skupině 4 400 lidí ve věku 45 až 79 let. Každý z nich jedl hranolky nebo bramborové lupínky alespoň 2x týdně posledních 8 let. Po prozkoumání jejich zdravotního stavu došli vědci k děsivým závěrům. V průměru subjekty zdvojnásobily své riziko předčasného úmrtí ve srovnání s těmi, kteří nejedli smažené brambory vůbec nebo jen v omezeném množství jednou za čas.

Přesto s výsledky ne všichni souhlasí

Přestože výsledky výše uvedených studií mohou šokovat, ukazuje se, že ne všichni s nimi souhlasí. Jiné studie uvádějí, že neexistuje žádný důkaz o souvislosti mezi konzumací smažených brambor a rizikem předčasné smrti. Nezmínily se však o jednom velmi důležitém faktoru, kterým je obyčejný olej bohatý na trans-tuky, které zvyšují hladinu špatného cholesterolu (LDL), což může vést k srdečním onemocněním a tím k předčasné smrti.

Jaký je závěr?

I když je těžké jednoznačně určit, že častá konzumace smažených hranolek zdvojnásobuje riziko předčasného úmrtí, výše zmíněný výzkum by měl být varováním pro lidi, kteří se nevyhýbají hranolkům, chipsům a dalším podobným pochutinám. Pamatujte, že jak trans-tuky, vysoký příjem soli, nedostatek fyzické aktivity, tak obezita našemu zdraví škodí a následně přispívají k předčasné smrti.

Úvodní obrázek: Miansari66/Public domain, Zdroj: Healthline.com